Debrecen Hotels

Megfigyelési botrány: Halász János szerint csak a “baloldal” hangulatkeltése az ügy

  2021 júl 19 / #debrecen
Google ads
Google ads

Nem indokolt a nemzetbiztonsági bizottság ülésének összehívása, Magyarországon a nemzetbiztonsági szervek maradéktalanul betartják a törvényeket, működésük során mindig a jogszabályoknak megfelelően járnak el – közölte a Fidesz-frakció hétfőn.

Halász János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a közleményben hangsúlyozta, a Belügyminisztérium vezetői rendszeresen beszámolnak az Országgyűlés illetékes bizottságai előtt a titkosszolgálatok információgyűjtő tevékenységéről, ezeken valamennyi parlamenti párt képviselteti magát.

“A baloldali sajtóban megjelent hírek megalapozatlanok és pusztán a politikai hangulatkeltést szolgálják”

– szögezte le a kormánypárti politikus.

Kiemelte, továbbra is azt várják a nemzetbiztonsági szervektől, hogy minden törvényes eszközzel védjék meg Magyarország biztonságát, jogos érdekeit.

A mai fejlemények

A magyar hírszerzés tagad

“Erről a vélelmezett vagy állítólagos adatgyűjtésről én semmilyen tudomással nem rendelkeztem és nem rendelkezem”

– jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy V4-es sajtótájékoztatón.

A lehallgatási botrány kapcsán feltett újságírói kérdésre elmondta, hétfő reggel megkérdezte az ügyben az általa felügyelt egyetlen titkosszolgálat vezetőjét, az Információs Hivatal (IH) főigazgatóját, aki azt a választ adta, hogy semmifajta együttműködést nem folytattak sem az izraeli, sem más titkosszolgálatokkal, a szóban forgó technikai eszközt – vagyis a kémprogramot – pedig nem használja az IH és arra vonatkozóan semmiféle megállapodást nem kötött.

Ezt követően Szijjártó arról beszélt, hogy Magyarországon megvan annak a módja, hogyan lehet a titkosszolgálatokat ellenőrizni, ez pedig a nemzetbiztonsági bizottság ülése, ahová az IH vezetője elmegy majd, és elmondja ugyanazt a választ, amit most ő ismertetett.

Szijjártó Péter egyúttal jelezte, megkérte az IH főigazgatóját, hogy tekintse át, milyen titkosszolgálati érdekek állhatnak ezen információk mögött és ha valóban megtörtént a megfigyelés, akkor derítse ki, kinek az utasítására történt.

A Fidesz azt is bejelentette, hogy nem indokolt az ügyben a nemzetbiztonsági bizottság összehívása.

LMP: a kormánynak van titkolni valója

Az LMP országos elnökségének titkára szerint a kémszoftveres megfigyelési ügy azt mutatja, hogy a kormánynak van titkolni valója és akár törvénysértésre is hajlandó azért, hogy információt gyűjtsön a politikai ellenfeleiről.

Ungár Péter hétfői, online sajtótájékoztatóján azt kifogásolta, hogy a Fidesz képviselői bejelentették: nem tartják azt indokoltnak, ezért nem vesznek részt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén. Azt ellenzéki képviselők azután kezdeményezték az ülés összehívását, hogy egy cikkben megjelent: több ellenzéki újságírót, üzletembert és közéleti szereplőt figyeltek meg Magyarországon egy izraeli kémszoftverrel.

A politikus kijelentette: Magyarországon törvények szabályozzák, mikor lehet valakiről adatot gyűjteni, a megfigyelés pedig szerinte minden szempontból illegális volt. Ungár Péter elmondta azt is: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég azt jelentette be, hogy az ügyben az információs hivatal vezetőjétől kér tájékoztatást. Az LMP-s politikus szerint a kormány vagy eltitkol valamit, vagy nem tudja, mi folyik az országban. Egy valami azonban szerinte nyilvánvaló: van titkolni valója a kabinetnek.

DK: “tudni akarjuk, hogy a kormány kiket figyelt meg illegálisan”

Tudni akarjuk, hogy a kormány kiket figyelt meg illegálisan – mondta hétfői online sajtótájékoztatóján a DK alelnöke.

Vadai Ágnes közölte: pártja írásbeli kérdéssel fordul a miniszterelnökhöz azon sajtóhírrel kapcsolatban, amely szerint egy izraeli kémszoftver felhasználásával figyeltek meg ellenzéki politikusokat, valamint “a szabad sajtó maradékát”.

Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként azt is kezdeményezi, hogy testülete a nemzetbiztonsági bizottsággal közösen hallgassa meg Orbán Viktor kormányfőt, Varga Judit igazságügyi, valamint Pintér Sándor belügyminisztert.

“Hány embert hallgatott le és figyelt meg a kormány? Ki adott ezekre utasítást és ki fog ezek után lemondani?” – sorolta kérdéseit.
Vadai Ágnes kijelentette: a szoftvert, amelyet terroristák és bűnözők megfigyelésére fejlesztettek, csak kormányok használhatják és számukra is csupán az izraeli védelmi minisztérium engedélyével lehet eladni. Szerinte ebből már tudható, hogy a kormány magyar állami szerveket használt fel az illegális eszközökkel végzett megfigyelésre.

“Magyarországon a rendszerváltás óta nem történt olyan, hogy az állam maga figyeli meg a kormánykritikus újságírókat és ellenzéki politikusokat, ilyen csak a legsötétebb diktatúrákban történik” – fogalmazott.

Mi ez a Pegasus-botrány?

Vasárnap írta meg a Direkt36 oknyomozó portál, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogrammal figyeltek meg Magyarországon több mint 300, kormánykritikus, vagy ellenzékinek minősülő embert. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

Világsajtó: az Orbán-kormány kritikusait és magyar újságírókat is megfigyeltek egy izraeli kémfegyverrel