Debrecen Hotels

Megérkezett Olaszországba a migránscsoport, melynek tagjait több EU-tagország között osztják szét

  2018 Júl 16 / #debrecen
Google ads
Google ads

A szicíliai Pozzallo kikötőjében ért partot hétfőre virradó éjszaka az a mintegy 450 fős migránscsoport, amelynek tagjait Olaszország mellett tovabbi öt EU-tagállam között osztják szét.

A migránsok két olasz hatósági hajó fedélzetén érkeztek meg. Az első egészségügyi ellenőrzés után többeket kórházba szállítottak, sokan súlyosan alultápláltak és rühesek, mások tüdőgyulladással érkeztek, egyikük állapota kritikus. A csoport nagy része, 272 férfi a pozzallói regisztrációs központba (hot spot) került, ahol megkezdődött az egyenkénti fényképes azonosításuk.

Olasz hatósági információk szerint a migránsok többsége eritreai és szomáliai nemzetiségű, a többiek Nigériából, Bangladeshből, Algériából, Líbiából, Szíriából, Egyiptomból származnak. A csoportban 128 szülői kiséret nélküli kis- és fiatalkorú volt. A beszámolók szerint a tengeri átkelés során négyen életüket vesztették, amikor többen a tengerbe ugrottak, hogy egy közeli hajóra ússzanak át. Olasz orvosi források szerint a migránsok jelenleg nem képesek további utazásra, áthelyezésük előtt fel kell épülniük.

A csoportot kísérő két embercsempészt is azonosították, és őrizetbe vették az olasz hatóságok.

A migránsok egy halászhajóval keltek útra a líbiai Zuarából, és mivel kormányos is volt a hajón, egyenesen az olaszországi partokra tartottak. A hajó pénteken lépett az Olaszországhoz tartozó, úgynevezett SAR zónába, vagyis keresési és segítségnyújtási tengeri térségbe. Áthaladt Málta vizein is, de a máltai hatóságok nem léptek kapcsolatba vele. Amikor olasz vizekre lépett, a hajóról a migránsokat két olasz hatósági hajó vette át fedélzetére, de Matteo Salvini olasz belügyminiszter így is megtagadta a migránsok beengedését olasz területre.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök vasárnap levélben fordult az EU-tagállamokhoz, segítségüket kérve. Ezt követően Németország, Franciaország, Spanyolország, Portugália és Málta jelezte, hogy befogad 50-50 embert. Írország húsz főt vállalt. Olasz sajtóértesülések szerint Belgium is hasonló lépésre készül. Giuseppe Conte olasz kormányfő a bejelentésekre reagálva üdvözölte azt a szolidaritást, melyet – szavai szerint – Róma mindig is kért Európától, és amely az Európai Tanács legutóbbi brüsszeli ülését követően “valósággá kezd válni”. Conte kijelentette: most először állítható, hogy a migránscsoport valóban európai partokra érkezett, mivel nem egyedül Olaszország teljesíti kötelességét.

Matteo Salvini Olaszország politikai sikerének nevezte az érkező migránsok európai áthelyezését. Közösségi oldalán azonban megjegyezte:

“A következő cél, hogy egyszer s mindenkorra véget vessünk az embercsempészetnek, visszakísérjük a migránsokat oda, ahonnan indultak! Olaszországba és Európába csak az lépjen be, aki erre jogosult!”.

Az Európai Unió nem tartja Líbiát biztonságos származási országnak. Erre Matteo Salvini Facebook-oldalán úgy reagált: az EU “továbbra is segíteni akarja az embercsempészek piszkos munkáját? Nem fogja tenni az én nevemben: vagy (az EU) változtat vagy (Olaszországban) egyedül kényszerülünk cselekedni”.

Az olasz belügyminiszter nem titkolt terve, hogy a migránscsoportokat szállító hajókat visszafordíttassa Líbiába. Erre 2009-ben volt utoljára példa: az akkori Berlusconi-kormány idején a belügyminiszter Roberto Maroni, az Északi Liga politikusa 200 migránst nem engedett kikötni az olaszországi partokon, és visszaszállíttatta őket olasz hatósági hajókkal Líbiába. Később az Emberi Jogok Európai Bírósága a migránsok nevében kártérítésre ítélte Olaszországot.

Elemzők úgy látják, hogy kezdetben Matteo Salvini diktálta egy személyben a római kormány migrációs politikáját, de most Giuseppe Conte vette át az irányítást. Andrej Babis cseh kormányfő nemet mondott Giuseppe Conte kérésére, hangoztatva, hogy országa semmiféle migránst nem fogad be. “Az ilyen hozzáállás pokolba vezető út. Ez csak ösztönzést ad az embercsempészeknek, és növeli nyereségüket” – vélte a cseh miniszterelnök.
Orbán Viktor miniszterelnök Giuseppe Conte levelére írt válaszában Magyarország tiszteletéről biztosította Olaszország új kormányát, amely új migrációs politikájával megvédi Európa külső határait. “Mi magyarok pontosan tudjuk, hogy ez nem könnyű feladat, és, ha valaki ezt teszi, azt folyamatosan támadják” – írta Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy Magyarország álláspontja évek óta ismert, a magyar kormány a bevándorlók semmilyen szétosztásában nem vesz részt.