Megérkezett Debrecenbe a Betlehemi Láng

2017.12.21

Megérkezett a Betlehemi láng Jézus születésének helyéről a debreceni Kistemplomba. A Debreceni Advent idei programsorozatánál már megtapasztalt összefogás szellemében ebből az alkalomból a keresztény egyházak és civil szervezet képviselői együtt ünnepeltek december 21-én a Kistemplomban.
A példamutató együttműködésnek köszönhetően még több debreceni családhoz, közösséghez jut el a szent láng.
bn1

Közös énekkel és egy-egy ünnepi gondolat tolmácsolásával tették még szebbé a debreceni felekezet és civil szervezetek képviselői a Kistemplomban megrendezett ünnepi eseményt. Házigazdaként, Szakács György, a Debrecen Kistemplomi-Ispotályi Református Egyházközség lelkésze Máté Evangéliumának igeszakaszával köszöntötte a megjelenteket.

Tóth László, a debreceni Megtestesülés plébánia plébánosa, Kapin István, az Attila téri görögkatolikus egyházközség parókusa, Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze, Bereczki Lajos lelkipásztor, a Debreceni Baptista Gyülekezetek képviseletében, Sipos Barnabás, a Debreceni Szent Háromság magyar ortodox egyházközség parochusa pedig felekezeteik nevében üdvözölték a debrecenieket.

bn2

A Betlehemi Lángból nemcsak a vallási közösségekhez, hanem debreceni és hortobágyi családokhoz is jut. Radnainé Filep Ildikó, a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesületének elnöke és Gencsi Zoltán, Hortobágy alpolgármestere ebből az alkalomból tolmácsolta köszöntőjét.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője bejelentette, folytatják a hagyományt. Így az adventi koszorú negyedik gyertyájának meggyújtásakor Debrecen főterén mindenkit megajándékoznak a Betlehemi Lángról gyújtott kismécsessel, hogy minél több debreceni család otthonába jusson el Isten szeretetének és békéjének üzenete.

bn3

A Betlehemi Láng Európába szállításának kezdeményezése 1986-ban Ausztriából indult el. Azóta az osztrák Cserkészszövetség (PPÖ) minden évben repülőgéppel hozza el Bécsbe a betlehemi bazilika örökmécseséről meggyújtott lángot. A környező országok cserkészei egy ökumenikus istentiszteletet követően viszik tovább Isten ajándékát. A békelángot a magyar Cserkészszövetség szállítja Bécsből Dunavarsányba. A 43. Főnix cserkészcsapat (korábban a 1906. sz. Könyves Tóth Mihály Cserkészcsapat) 2003 óta hozza el Debrecenbe a Szent Lángot egy speciális mécsesben.

az eredeti hír itt elérhető