Debrecen Hotels

Megbírságolta a jegybank a KDB Bankot

  2019 máj 31 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 12,5 millió forint bírságot szabott ki a KDB Bankra, egyebek mellett az értékvesztésnél és a szavatolótőke-számításnál, illetve az adatszolgáltatásban feltárt hiányosságok miatt; a feltárt problémák nem jelentenek rendszerkockázatot és nem veszélyeztetik a bank megbízható működését – tájékoztatotta a jegybank csütörtökön az MTI-t.

A jegybank eljárása során hiányosságokat tárt fel az értékvesztés IFRS 9 (nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok) szerinti kezelése, az ezzel kapcsolatos belső szabályozás, módszertan kialakítása és elfogadása terén. Hiányoznak az olyan indikátorok is a KDB Banknál, amelyek lehetővé teszik a hitelkockázat megnövekedésének előretekintő azonosítását. A hitelintézet mindezekre nem készült fel, bár az új IFRS sztenderdeket már 2018. január 1-je óta alkalmaznia kellett volna.

Több hiányosságot talált emellett az MNB a szavatoló tőkéből történő különböző levonások kapcsán, illetve az adatszolgáltatásában is. A KDB Bank fedezeti nyilvántartásának hiányossága miatt az erre vonatkozó felügyeleti adatszolgáltatása nem felelt meg maradéktalanul a vonatkozó jogszabályi előírásoknak.
Az MNB kötelezte a KDB Bankot, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg.

A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette a jogsértések összhatásának kockázatát, a bank által alkalmazott eljárások, megoldások és folyamatok hiányosságait. Enyhítő körülménynek számított, hogy a hiányosságoknak nem volt hatása az ügyfelekre vagy pénzügyi intézményrendszer szereplőire, illetve, hogy a hitelintézet több hiányosságot már a vizsgálat során korrigált vagy jelezte szándékát azok megszüntetésére.