Még több helyen tart az árvízvédelmi készültség a Tisza mentén

2017.12.23

Továbbra is két szakaszon tart fenn elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Tisza bal partján Tiszafüred és Rakamaz között a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG). Emellett hat belvízvédelmi szakaszon van érvényben készültség a TIVIZIG működési területén. A szivattyúzás és a kedvező időjárási körülmények hatására kis mértékben tovább csökkent az elöntött területek nagysága a védekezéssel érintett szakaszokon, jelenleg 4600 hektár van belvíz alatt.

 

Hidrológia

Az elmúlt 24 órában a TIVIZIG működési területén nem hullott számottevő csapadék. A következő négy napban csekély mennyiségű csapadék várható.

 

Árvízvédelem

Két szakaszon tart fenn árvízvédelmi készültséget a Tisza mentén a TIVIZIG. A 09.01-es Tisza bal parti Tiszafüred – Tiszakeszi, valamint a 09.02-es Tisza bal parti Tiszatarján – Rakamaz szakaszon is változatlanul elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Tokajnál 688 centiméteres apadó vízállást mértek ma reggel 8 órakor, Tiszapalkonyánál 556 centimétert mutatott a vízmérce ugyanebben az időpontban. A két védvonalon folyamatos figyelő és őrszolgálatot látnak el a vízügyi szolgálat szakemberei.

 

Belvízvédelem

 A TIVIZIG működési területén található 12 belvízvédelmi szakaszból továbbra is hatnál van érvényben készültség. Másodfokú a belvízvédelmi készültség a 09.04-es Kadarcs-Karácsony-foki, a 09.07-es Hamvas-sárréti és a 09.08-as Berettyó-alsó szakaszokon, valamint elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben a 09.01-es Tiszai-alsó, a 09.02-es Tiszai-középső és a 09.03-as Tiszai-felső szakaszokon. A belvízzel elöntött területek nagysága a védekezéssel érintett hat szakaszokon kis mértékben tovább csökkent az elmúlt napon. Jelenleg 4600 hektárt borít belvíz, ebből 950 hektár a vetés, 1000 hektár a szántó és 2000 hektár a rét, legelő. Az elmúlt 24 órában 23 szivattyútelep üzemelt a térségben, ezek együttesen csaknem 900 ezer köbméter belvizet emeltek át a befogadókba.

A védekezésben az igazgatóság 106 munkatársa vett részt.

az eredeti hír itt elérhető