Debrecen Hotels

Maskarádéval űznék ki a telet Debrecenből

  2018 feb 01 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Dalidó hagyománya arra a debreceni szokásra vezethető vissza, amikor a Vízkereszt utáni első hétvégén ünnepi mulatságot tartottak a városban. Ezen az eseményen a polgárokkal együtt ünnepeltek a céhek mesterei és legényei, s jelmezes felvonulással és táncmulatsággal ünnepeltek. A színes, ingyenesen látogatható, változatos eseményeket követően február elején, a farsangi időszak zárásaként ismét érdekes, családi programokkal várják az érdeklődőket Debrecenben.

Az idei rövid farsangi időszak következő állomását jelentő XVII. Debreceni Maskarádét február 6., 7. és 10. napján tartják meg. A mulatságon a résztvevők a tél elűzésére tesznek majd kísérletet, a látogatókat bábszínházi előadással és komédiásokkal szórakoztatják majd a tél végét jelentő rendezvényen. Használjuk ki mi is az alkalmat, hiszen február 13-án, kedden már húshagyókedd lesz, és kezdődik a böjti időszak!

 

Programok a Vojtina Bábszínházban:

Kicsi hölgyek, kicsi urak, erre, csak erre! Nagyra nyissák szemeiket, szélesre tárják füleiket, mert ilyet még nem pipált az öregapjuk se! A 2018-as esztendőben, február hónapjának 6., 7. és 10. napján kiseprűzzük a telet Debrecen városából! Február 6-án és 7-én 10.00 és 14.00 órától tanúi lehetünk Konc Király és Cibere Vajda viadalának, s a városhírű komédiások – az ORT-IKI, a Szeredás és a Vojtina Társulat bűvös-bábos csepűrágói – csapnak olyan csinnadrattát, hogy a jelenlévő sokaságnak kétfelé áll majd a füle. A gólyalábas csepűrágók és a tavaszt váró aprónép elől a Tél fejvesztve menekül!

Regisztrálni a Vojtina figurásainál a 418-160-as telefonszámon vagy a szervezes@vojtinababszinhaz.hu e-mail címen lehet!

Programok 2018. február 10-én 10 órától 19 óráig a Kossuth téren:

XVII. Debreceni Maskarádé – télűző mulatság sok-sok kürtős-, mézes-, foszlós és fonott kaláccsal

A Hajdú-Bihar Megyei Vásárszövetség jóvoltából tartott Maskarádé-vásárban a bőségről a hajdúsági, bihari és érmelléki települések gazdái gondoskodnak, az étkek mellett kézműves termékeiket is kínálják. Megcsodálhatunk működés közben a Magyar Családellátó Szolgálatmozgó mozgó malmát és kemencéjét, amelynek segítségével mindenki megnézheti, hogy hogyan lesz a magyar búzából liszt, majd abból kenyér.

 

Maskarádé-színpad:

10.00 Garagulya Gólyalábas Társulat

11.00 Flaska Banda

12.00 Bürkös Zenekar

13.00 Törköly Zenekar

14.00 Bíró Zenekar

15.00 Óriás kürtőskalács sütése faszénen

15.45 maskarás felvonulás gyülekezője a Kossuth téren

16.00 maskarás felvonulás télkergető hangossággal a Városházától, farsangolók télűző térjátéka Kossuth téren: Ez a tér lesz helyszíne ama nagy viadalnak, melyet Konc Király és Cibere Vajda – bőség és böjt urai – egymással vívnak.

Közreműködnek a Vojtina Bábszínház, az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház, a Kuckó Művésztanya tagjai és egyéb maskurások.

A szervezők szeretettel várnak minden jelmezes és nem jelmezes csatlakozót. (szervezes@vojtinababszinhaz.hu ; hercz@fonixinfo.hu).

17.00 táncház a Cívis Banda muzsikájára

18.00 Heit Lóri és zenekara