Debrecen Hotels

Márki-Zay már cáfolta, hogy privatizálná az egészségügyet, Kósa Lajos lemaradt erről

  2022 jan 09 / #debrecen
Google ads
Google ads

Egy tavaly nyári, Vona Gábor és Márki-Zay Péter közötti beszélgetésből ragadott ki egy részletet a kormánymédia, és erre alapozzák azt a “megállapításukat,” hogy Márki-Zay Péter privatizálná az egészségügyet.

Tegyük hozzá, a magyar egészségügy direkt kormányzati ráhatás nélkül is efelé halad, hiszen évről évre nagyobb darabot hasítanak ki belőle a fizetős ellátások.

Mit állít Kósa?

Facebook-bejegyzése alapján ezt:

Emlékezhet mindenki: Horn Gyuláék a szadesszal 1998-ra hazavágták az egészségügyet. Azt is alulmúlták 2002-től 2010-ig az esztelen reformerőszakoskodásukkal. Nem győztük helyre rakni a rendszert. Most meg Márki-Zay emlegeti az egészségügyi privatizációt. Köszönjük, nem kérünk belőle, s nem kérünk belőlük!

A hívek természetesen lelkesen helyeselnek, anélkül, hogy utánanéznének: Márki-Zay már cáfolta, hogy fizetőssé tenné az amúgy is fizetős (lásd: tb) egészségügyet.

Mit ígér Márki-Zay?

Itt írtunk róla – igaz, a Grazba járós Orbán-pletyka kissé elnyomta a lényegesebb részleteket:

A Fidesz hamis vádjaival ellentétben mi nem szeretnénk magánosítani az állami kórházakat. A fekvőbeteg- és járóbeteg-ellátás esetében óriási problémák vannak. Véleményem szerint a Fidesz szándékosan züllesztette le ezeket a területeket, hogy magánosítsa. Orbán Viktor és a fideszes tolvajok kinézték maguknak az egészségügyet, nekik az egészségügy igenis üzlet.

Mi azonban vissza akarjuk adni a járóbeteg-ellátást az önkormányzatoknak, az állami egészségügyet akarjuk fejleszteni, és nem Orbán grazi magánklinikás útjait szeretnénk biztosítani a magyar embereknek

– mondta egy facebookos videóban Márki-Zay.

De mit is mondott pontosan Márki Zay? A videón 11:10-től hallgatható meg az említett részlet, itt az ellenzék miniszterelnök-jelöltje (akkor még csak jelölt-aspiránsa) arról beszélt, hogy ideálisnak az egybiztosítós, versengő egészségügyi modellt látja (amelyre számos országban jól működik). A lényeg tehát még egyszer:

Márki-Zay Péter nem szeretné államosítani az egészségügyet.

Ha időközben változna az álláspontja, frissítjuk a cikket.

Beperli Kósa Lajost a csengeri “örökösnő”

Fideszes magánkórház jó magánkórház?

Arról sem beszélt Kósa Lajos, hogy hány Fidesz-közeli személy szállt be az utóbbi években a fizetős magyar egészségügybe. Itt van például a volt SZDSZ-es (ami a fityiszes Kósa szerint szadesz) Kóka János, akinek magánklinikája tavaly 287 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a kormánytól a koronavírus hatásainak leküzdésére. Kóka manapság már a magyar kormány holdudvarába sorolható.

Csányi Sándor cége, a Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. tavaly nyáron lett a Budai Egészségközpont (BEK) 100 százalékos tulajdonosa, maradék üzletrészét is eladta Varga Péter Pál gerincsebész. Az intézmény alapítója a Népszavának ezt azzal indokolta, hogy az új kórháztömb építésének finanszírozásába már nem tud beszállni.