Debrecen Hotels

Marco van Basten eltörölné a lesszabályt

  2021 márc 25 / #debrecen
Google ads
Google ads

A holland csatárlegenda, Marco van Basten véleménye szerint a futball szabályalkotóinak meg kellene fontolniuk a lesszabály eltörlését, úgy gondolja, ez jót tenne a játéknak.

Az 56 éves, Európa-bajnok ex-támadó hozzátette, főleg a VAR (videobíró) bevezetése óta jelent komoly problémát a szabály, ugyanis minden kicsit is kérdéses esetben a technikai segítséghez kell fordulni, s ez jelentősen csökkenti a játékidőt.

A Sky Sportnak adott interjújában van Basten – aki 2016 és 2018 között a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél dolgozott technikai igazgatóként – elmondta, a futball egy fantasztikus játék, amelynek folyamatosan fejlődnie kellene. A beszélgetésben a korábbi kiváló csatár megjegyezte, jó példa lehet a futball számára a gyeplabda, amelyben fokozatosan osztották fel a pályát részekre, s csak a leghátsó negyedben lehet alkalmazni a lesszabályt.

Van Basten szerint ha eltörlik a lesszabályt, a játéktér nagyobb lesz, és a csapatoknak sokkal nagyobb területük lesz játszani, ez pedig az edzők számára is több lehetőséget teremt.

Az interjúban van Basten a tiszta játékidő bevezetése mellett is letette a voksát, ugyanis szerinte a sok színészkedés és időhúzás miatt rengeteget áll a játék.