Debrecen Hotels

Marad a 400 óra, nem enged a kormány a túlóratörvényből

  2018 dec 03 / #debrecen
Google ads
Google ads

Több pontból álló javaslatcsomagot terjeszt kedden a munka törvénykönyvének tervezett módosításához az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága elé a Fidesz – közölte Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője, aki hétfőn munkavállalói szövetségekkel egyeztetett.

Kósa Lajos újságíróknak elmondta:

a munkaidő-beosztás megváltoztatásához a munkavállaló beleegyezésére lenne szükség.

Hozzátette: egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén eddig az volt a szabály, hogy havi egy pihenőnapot kellett kötelezően kiadni. Ez a megszakítás nélküli üzemben, a több műszakban dolgozókra és az idényjellegű tevékenységet végzőkre vonatkozik.

A kötelezően kiadandó pihenőnapok száma a jövőben kettőre emelkedne, és akármilyen speciális munkaidő keretében foglalkoztatnak valakit, ennyi pihenőnapra jogosult lesz

– rögzítette Kósa Lajos.

Az egyenlőtlen munkaidő-beosztásban dolgozók minimálisan havi négy pihenőnapra számíthatnak. Mindkét esetben az egyik napnak vasárnapra kell esnie – jelezte a kormánypárti politikus.

Nem változik az a garanciális szabály, amely arra vonatkozik, hogy a fiatal munkavállalóknál a heti pihenőnap és pihenőidő nem osztható ki egyenlőtlenül.

Kósa Lajos elmondta,

túlóra évi 400 órás felső határral csak akkor lenne elrendelhető, ha a munkavállaló ehhez hozzájárul.

Ha 15 fő alatti a foglalkoztatotti létszám, akkor ez üzemi megbízott, ha 15 fő feletti, akkor üzemi tanács útján történne.

Ha van kollektív szerződés megkötésére felhatalmazott munkavállalói érdekképviselet, akkor a kollektív szerződésben rögzíthető

– ismertette.

Kósa Lajos kiemelte: a módosítások kizárólag az egyenetlen munkarendben dolgozókat érintik, a közalkalmazottakra, köztisztviselőkre, a heti normál munkaidő-beosztásban dolgozókra nem vonatkoznak. Megjegyezte: a magyar munkaerőpiacon 10-15 százalék, aki ilyen munkarendben dolgozik.

A munkaerő-kölcsönzőkre vonatkozó változásokat mindenki támogatta – jelezte.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elnöke a mai tárgyalásokat követően a Zoom.hu-nak elmondta, hogy

fájdalmas visszalépés történt.

A szakszervezet néhány napja arra kapott ígéretet, hogy az évi maximális 400 óránál alacsonyabb szám lesz a parlament elé benyújtandó módosítóban a lehetséges túlóramennyiség.

Ma viszont Kósa Lajostól azt a választ kapták, hogy

marad a 400 óra, az lesz a felső határ.

A múlt heti egyeztetéseken és számos kormányzati megszólalásban ugyanis az hangzott el, hogy a 400 órára való növelést csak reprezentatív szakszervezet által kötött kollektív szerződéssel lehet megtenni, vagyis a munkavállalók hozzájárulása szükséges egy ilyen döntéshez.

Ehhez képest a mai egyeztetésen a kormányoldalról azt jelentették ki, hogy ezt már üzemi megállapodás keretében is meg lehet tenni – mondta a Zoom.hu-nak Kordás László.

A tervezett változtatásokat már a jövő héten elfogadhatja a parlament.