Máltán kezdenek új életet a gazdag oroszok

2018.01.14

Málta új állampolgárainak listája sok ismert orosz nevet tartalmaz, ami kellemetlen igazsággal szembesíti a Kremlt: az orosz elit nem kötődik teljes mértékben Putyinhoz és a hazához.A Kitekintő írta meg, hogy 650.000 euróért gyakorlatilag bárki vásárolhat magának állampolgárságot Máltán, ha mellé 150.000 eurót máltai államkötvényekbe fektet, és megvásárol egy ingatlant vagy bemutat egy hosszútávú bérleti szerződést.

Az állampolgárság megszerzéséből befolyó pénzek ebben az évben 163,5 millió euróval növelték a kormányzat bevételeit. A máltai állampolgárság számos előnnyel jár: vízummentes utazást biztosít több mint 160 országba, tulajdonosa az Európai Unión belül bárhol élhet, dolgozhat és üzleti tevékenységet folytathat. Az Unió rosszallását fejezte ki, mint üzenték, “az uniós állampolgárság nem eladó!”

Málta megtagadta, hogy külön listát közöljön az útlevelet vásárlókról, de hivatalos újságjában megnevezi az új állampolgárokat. A 2016-os listán szerepel egy szaúdi sejk, akit a legutóbbi tisztogatások alkalmával letartóztattak, pakisztáni iparmágnások és egy azerbajdzsáni bankár, illetve néhány tucatnyi orosz személy.

A legismertebb és valószínűleg a leggazdagabb közülük Arkady Volozh, Oroszország legnagyobb keresőmotorjának, a Yandexnek az alapítója.

Mivel az Egyesült Államok azzal fenyegeti Oroszországot, hogy szankcionálni fogja a Putyinhoz közelálló oligarchákat, az orosz elnök megkétszerezte erőfeszítéseit és egy decemberben zajlott üzleti találkozón speciális kormányzati kötvényeket kínált azoknak, akik „hajlandóak hazamenni”.

Egy máltai útlevél azonban jobb befektetésnek tűnik. A máltai kormánylistán szereplő személyeknek nem igazán van okuk félni a szankcióktól, mivel nem részesei Putyin belső körének vagy a nagy kormányzati vállalatoknak. Ugyanakkor meggondolatlanok lennének, ha nem lenne egy B tervük arra az esetre, ha ez a belső kör megindulna ellenük, főleg, hogy még Putyinnak sincs teljes ráhatása barátai és végrehajtói mohóságára.

az eredeti hír itt elérhető