Debrecen Hotels

Magyarországi egyházak kérik a harcok beszüntetését Hegyi-Karabahban

  2020 okt 09 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kéri a hegyi-karabahi harcok beszüntetését – olvasható a két testület csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményeben.

Az egyházi szervezetek szomorúan értesültek arról, hogy a hegyi-karabahi konfliktusban október 8-án az azeri erők súlyos károkat okoztak a susai Megváltó Krisztus Székesegyházban. “Osztozunk örmény keresztény testvéreink fájdalmában” – írták, hozzátéve: a támadás jelentősen hozzájárulhat a harcok eszkalálódásához azzal, hogy az etnikai konfliktus egyre inkább vallási színezetet ölt.

“Éppen ezért kérjük és felszólítjuk a konfliktusban érintett vallási vezetőket, keresztényeket és muszlimokat, hogy lehetőségeikhez képest tegyenek meg mindent a további pusztítás megakadályozásáért, a harcok beszüntetéséért és a békés rendezésért” – olvasható a közleményben.

A Sztepanakerttől mintegy 15 kilométerre délre fekvő Susában csütörtökön rakétatalálat érte az örmény székesegyházat; az épület jelentős károkat szenvedett, nagy lyuk tátong a tetőzetén, kitörtek az üvegablakai, törmelék és por borítja a felborult padokat – jelentette az AFP francia hírügynökség.

A várost, ahol sokáig a muszlim azeri és a keresztény örmény kultúra egyaránt jelen volt, gyakran nevezik Hegyi-Karabah Jeruzsálemének. Az örmények egyik nemzeti jelképének számító székesegyházat az 1990-es évek elejei első karabahi háború után építették.

Baku tagadta, hogy az azeri hadműveletek következtében rongálódott meg a susai székesegyház. “Az azeri hadsereg nem támad történelmi, kulturális és különösen nem egyházi épületekre” – közölte az azeri védelmi minisztérium.
A susai támadásban megsebesült három újságíró is, egyikük állapota súlyos – közölték a hegyi-karabahi hatóságok.