Debrecen Hotels

Magyar kormánytámogatással újították meg a Lemberg megyei Tuholka község görögkatolikus sziklakápolnáját

  2018 nov 25 / #debrecen
Google ads
Google ads

Jelentős magyar kormánytámogatásból újult meg – viszonzásként az egykori vereckei millenniumi emlékmű magyar államnak történt átadásáért – a Lemberg (Lviv) megyei Tuholka település görögkatolikus sziklakápolnája, amelyet vasárnap szenteltek fel ünnepélyesen.

Az ünnepi liturgia után a magyar kormányt képviselő Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos újságíróknak elmondta, hogy a magyar állam gesztusként, a jószomszédi kapcsolatok jegyében segítette a felújítási munkálatokat.

Közölte, a magyar kormány a Bethlen Gábor Alapkezelő révén 12,5 millió forint támogatást nyújtott a Szent Kereszt felmagasztalásáról elnevezett sziklakápolna és környezete, így a dombon található görögkatolikus templomhoz vezető keresztút rendbetételéhez. Hozzátette, Kárpátalját és általában a magyar-ukrán kapcsolatokat nemcsak a Kárpátok Magyarország felé eső, hanem a Galíciára tekintő oldalán is lehet és kell is szolgálni.

Jó hírnek nevezte, hogy a vitákkal terhelt magyar-ukrán államközi kapcsolatok közepette Lemberg görögkatolikus püspökével közösen szentelték fel a magyar kormánytámogatással megújult kápolnát. Ez azt mutatja, hogy lehet jól együttműködni, ha a megértés, a bizalom és a szeretet vezérli a feleket – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

A Kárpátokban található Tuholka község vezetése és lakossága nagy segítséget nyújtott a Vereckei-hágóról a szovjet hatóságok által az 1960-es években eltávolított – a magyarok számára fontos – egykori millenniumi emlékmű darabjainak felkutatásában és összegyűjtésében. A Bereg vármegye által 1896-ban állított emlékmű darabjait a hágó galíciai oldalának egyik völgyébe legurítva erdőszélen találták meg, míg a felső részét egy helyi szovjet katonai emlékműbe építették be.

Az ukrán-magyar jószomszédi kapcsolatok és megbékélés jeleként az emlékmű fellelt darabjait a Szkolei járás és Tuholka település vezetése 2014-ben a magyar államnak adományozta. Ezeket restaurálás és kiegészítés után millenniumi emlékműként Kövér László, az Országgyűlés elnöke avatta újra 2015. október 3-án az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban.