Debrecen Hotels

Magyar Idők: Gruevszki megkapta a menekültstátust

  2018 nov 20 / #debrecen
Google ads
Google ads

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megkapta a menekültstátust – értesült a Magyar Idők kedden. A kormánylap megkereste a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt, de a szervezet nem tudta megerősíteni az információt, mondván a hatályos törvények szerint erről csak az érintettnek és az ENSZ menekültügyi főbiztosságának adhatnak tájékoztatást. A politikus pont egy hete közölte Facebook-oldalán, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

 

A lap internetes felületén azt közölte:

megkeresték a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt, ám a szervezet nem erősítette meg az információt.

A hivatal arra hivatkozott, hogy a hatályos törvények szerint erről csak az érintettnek és az ENSZ menekültügyi főbiztosságának adhatnak tájékoztatást – olvasható a Magyar Idők weboldalán.

Nikola Gruevszki menekültkénti elismerésének jogszabályi feltételei fennállnak

–  a Magyar Idők információ szerint ezt állapította meg a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, a volt macedón miniszterelnök által benyújtott kérelem részletes kivizsgálása után.

lap szerint

a hatóság megalapozottnak tekinti Gruevszki félelmét, hogy hazájában veszélyben lenne az élete, ugyanis a hatóságok nem biztosítanának neki védelmet.

lap hozzáteszi:

A bevándorlási hivatal arra a következtetésre jutott, hogy Gruevszki visszatérése esetén hazájában a politikai múltja és véleménye, illetve az új kormány részéről őt ért koholt vádak miatt a hatalom üldöztetésének lenne kitéve.

A macedón külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet a Gruevszki-ügy miatt

Bekérették a macedón külügyminisztériumba hétfőn Dux Lászlót, Magyarország szkopjei nagykövetét, akinek tiltakozó jegyzéket nyújtottak át a Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Magyarországra utazásával és ott benyújtott menedékkérelmével kapcsolatos legutóbbi információk ügyében.

A macedón külügyi tárca honlapján megjelent sajtóközlemény szerint a magyar nagykövetet Viktor Dimovszki külügyi államtitkár fogadta.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten viszont nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá.

A politikus múlt kedden Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfőn Brüsszelben újságírói kérdésre válaszolva elmondta:

Gruevszki egy magyar külképviseleten jelezte szándékát, hogy menedékjog iránti kérelmet kíván benyújtani, a magyar kormánynak azonban nem volt semmilyen szerepe abban, hogy az említett külképviseletre eljusson.

Leszögezte, hogy a magyar hatóságok ezen a bizonyos képviseleten találkoztak először az üggyel a Macedóniával szomszédos egyik országban, onnan pedig Gruevszki – mint a miniszter fogalmazott –

teljesen legálisan, a vonatkozó nemzeti és nemzetközi jogszabályoknak megfelelve jutott el Magyarországra, minden határátlépése törvényes volt

Az albán rendőrség szerint a volt macedón kormányfő kétségkívül illegálisan és gyalog jutott át Macedóniából Albániába – közölte az albán rendőrség szóvivője múlt pénteken az AFP francia hírügynökséggel.

Zoran Zaev macedón miniszterelnök aznap kijelentette, a Nikola Gruevszki meneküléséről megjelent hírek és információk megerősítették, hogy Nikola Gruevszki Albánián és Montenegrón keresztül jutott Magyarországra.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője vasárnap úgy nyilatkozott, a felelősség az egész kormányzatot, Orbán Viktor kormányfőt és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is terheli, de a legnagyobb felelőssége Szijjártó Péter külügyminiszternek van, mivel – mondta – sajtóhírek szerint a tiranai és a montenegrói magyar nagykövetségek munkatársai “aktívan” részt vettek Gruevszki szöktetésében.