Debrecen Hotels

Lövésznapi programokkal szórakoztatják a debrecenieket a Kossuth téren

  2018 jún 27 / #debrecen
Google ads
Google ads

Debrecen főterén rendezik meg szombaton az 5. Bocskai István lövészdandár lövésznapi programjait – közölték a szervezők szerdán sajtótájékoztatón a helyi Kossuth-laktanyában.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere kiemelte: országosan is példaértékű a város és a honvédség együttműködése, Debrecenben szinte nincs olyan kulturális esemény, ahol ne lennének ott a dandár katonái.

Az idei lövésznap a lovagkirály Szent Lászlóhoz kapcsolódik, aki a hazáért vívott harcai során fényes példát mutatott hazaszeretetből, hivatástudatból és becsületből – tette hozzá.
Ruszin Romulusz dandártábornok, a Magyar Honvédség (MH) 5. Bocskai István Lövészdandárának parancsnoka emlékeztetett arra, hogy június 27-e, László napja a lövészek fegyvernemi napja: egészen a második világháborúig katonák tízezrei mentek csatába “Szent László, segíts!” felkiáltással.

A lövésznapra katonai járművek seregszemléjével, harcászati bemutatókkal, katonazenével és “katonai babgulyással” is készülnek a dandár katonái, akik szeretnék megmutatni, “miért jó magyar katonának lenni, milyen pluszt ad a fiataloknak ez a szakma” – mondta a dandárparancsnok, jelezve, a különleges honvédségi erők is bemutatkoznak a rendezvényen.

Ruszin Romulusz hozzátette: a hagyományőrzők révén korabeli harci eszközökkel is megismerkedhetnek a látogatók, de ott lesznek azok a modern fegyverek is, amelyeket a mai katonák használnak itthon és a missziókban.

Az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy a dandár mintegy háromezer katonájából csaknem ötszáz indul augusztusban és szeptemberben külföldi misszióba Irakba, illetve a KFOR kötelékében a Balkánra, s ugyanennyien kezdik meg a felkészülést a következő váltásra.

Lippai Péter ezredes, dandárparancsnok-helyettes arról szólt: a Kárpát-medencei ifjúsági nyári egyetem részeként emlékkonferenciát rendeznek július 4-én Debrecenben A nagy háború, avagy magyar katona az olasz fronton címmel a Magyar Honvédség létrejöttének 170. évfordulója és az első világháború befejezésének centenáriuma alkalmából.
Az emlékkonferencia azoknak a magyar katonáknak állít emléket, akik az első világháborúban az olasz fronton harcoltak – fűzte hozzá az ezredes.

Ruszin Romulusz dandártábornok ennek kapcsán utalt arra az alapvető honvédségi alapelvre, miszerint mindenkit hazahoznak, senkit nem hagynak hátra. Ennek szellemében több hajdú-bihari településnek átadják azokat a pontosított veszteséglistákat, amelyeket az elmúlt évek kutatásai alapján állítottak össze az első világháborúban elesett katonákról.