Debrecen Hotels

Letették a berettyóújfalui börtönkórház alapkövét

  2019 máj 22 / #debrecen
Google ads
Google ads

Berettyóújfaluban épül fel a büntetés-végrehajtás új egészségügyi központja, a bruttó 9,2 milliárd forintos beruházás alapkövét szerdán helyezték el a helyi Gróf Tisza István Kórház melletti területen.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az alapkőletételi ünnepségen a biztonságot nevezte a legfontosabb közösségi értéknek, leszögezve: Magyarország biztonságos ország.

“Magyarország egy olyan ország, amely őrzi identitását, megvédi a biztonságát, és növeli a versenyképességét” – mondta. Hozzátette: abban, hogy hazánk biztonságos ország, a büntetés-végrehajtás is jelentős feladatokat lát el. Nemcsak a déli határon épített kerítés létrehozásában vett részt a bv személyi állománya, hanem a mindennapokban, a büntetésüket letöltők őrzésében végzett munkájukkal tesznek hozzá a biztonsághoz – húzta alá.

A büntetés-végrehajtás új egészségügyi központját úgy hozzák létre, hogy azzal a fogvatartottak mellett “a törvénytisztelő emberek is jól járnak” – utalt az államtitkár arra, hogy a beruházás részeként a helyi városi kórház is új lehetőségekhez jut.

Kontrát Károly végezetül reményét fejezte ki, hogy “ez a beruházás is hozzájárul, hogy a magyar emberek biztonsága tovább erősödik”.

Schmehl János vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának biztonsági és fogvatartási helyettese azt mondta, a beruházással maradandó értékkel gazdagodik a szervezetük.

“A büntetés-végrehajtás folyamatosan, dinamikusan megújuló rendvédelmi ágazat” – tette hozzá utalva az új kiskunhalasi országos bv-intézet átadására, illetve a folyamatban lévő további fejlesztésekre.

Közlése szerint a 8200 négyzetméter alapterületű berettyóújfalui egészségügyi központ 14 ezer négyzetméteres telken épül fel, amit a helyi önkormányzat adott át az államnak.

A közel kétszáz fogvatartott egészségügyi ellátását lehetővé tevő intézmény önálló szakrendelővel rendelkezik majd, amit a Gróf Tisza István Kórházzal szakmai együttműködésben működtetnek – jelezte Schmehl János.

A tábornok országosan is egyedülállónak nevezte, hogy a bv egészségügyi központja a városi kórházzal együttműködésben dolgoznik, “a legszigorúbb biztonsági protokollok betartásával”.

Vitányi István (Fidesz) országgyűlési képviselő emlékezetett rá, hogy több település is versengett a beruházásért, Berettyóújfaluban számos lakossági fórum és helyi népszavazás előzte meg a fejlesztés, amely 200 új munkahelyet teremt a városban.

A képviselő emlékeztetett rá, hogy a helyi kórházat minden kormányzati ciklusban fejlesztik, legutóbb az új műtőblokk készült el mintegy kétmilliárd forintos beruházással.

Muraközi István (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte, hogy a helyi képviselő testület 2017. május 25-i ülésén határozott arról, hogy a kórház melletti területet átadják az államnak. A zöldmezős beruházással felépülő, 21. századi ellátást biztosító intézmény 2020 végére készül el – jelezte.

Muraközi Zoltán, a Gróf Tisza István Kórház főigazgatója azt mondta, a kórházuk megkerülhetetlen szerepet vállalt az egészségügyi központ működtetésében.

A beruházás előrelépést jelent a környékbeliek ellátásában is, miután olyan területekkel – MR-diagnosztika, művese-kezelés – bővül az intézmény, ami eddig nem volt elérhető Berettyóújfaluban.