Debrecen Hotels

Leszakadt karú Gerzson egykedvűen fogadja, hogy arcába robbant a tűzijáték

  2021 dec 28 / #debrecen
Google ads
Google ads

Újfajta szemléltetési eszközöket vetett be a Magyar Rendőrség idén, hogy bemutassa a szilveszteri tüzijátékok használatának lehetséges veszélyeit. Az illusztrációk főszereplője egy próbababa. Nevezzük most Gerzsonnak.

Nem mindennapi feladat jutott egészen gyér frizurájú hösünknek. Egy hűs, borús délelőttön(?) úgy gondolta, hogy tüzijátékozik egy kicsit, ám nem minden úgy sült el, ahogy ő szerette volna.

Gerzson esetében (csak) a ruházata és fél műanyag karja bánta a jópofának tűnő játékot, emberek esetében viszont fokozottan érdemes figyelni a tüzijátékozás szabályainak betartására és a külső körülményekre is.

Gerzson és a Magyar Rendőrség az alábbi tájékoztatót küldi a szilveszteri durrogtatóknak:

Most talán hosszabban fogalmazunk a megszokottnál, de ne görgess tovább, nagyon fontos, amit mondani szeretnénk 📣‼ Mindezzel tisztában kell lenned, ha szilveszterkor szeretnél tűzijátékozni.

A polgári célú pirotechnikai termékek, tehát a tűzijátékok felhasználásának szabályai nem változtak az elmúlt egy évben. Továbbra is tilos petárdát vásárolni, birtokolni, felhasználni. 🧨🧨🧨 Ennek a kutyák és a macskák nagyon örülnek, feltéve, ha betartod ezt a szabályt. Ha nem, akkor szabálysértési eljárás keretében akár 150 000 forint bírságot is kaphatsz.
Vásárláskor nézd meg, milyen besorolású terméket vásárolsz!
1⃣➡4⃣ pirotechnikai osztályt különböztetünk meg, ahogy növekednek a számok, úgy szigorodnak a használati feltételek is.

Az 1⃣. pirotechnikai osztályba tartoznak a nagyon alacsony kockázatú és elhanyagolható zajszintű termékek, amelyeket zárt térben is lehet használni (pl. tortagyertya, recsegő, lepke, durranó-borsó). Ezeket a termékeket egész évben engedély nélkül megvehetik és használhatják azok, akik elmúltak 14 évesek.

A 2⃣. pirotechnikai osztályúak szintén alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járnak, de ezeket már szabadban, behatárolt területen való használatra szántak (pl. római gyertya, röppentyű, tűzforgó, vezető-pálcás rakéta, szikraszökőkút, vulkán). Ezek a termékek 16 éves kortól szintén egész évben megvásárolhatóak, a fiatalabbak viszont csak szülői felügyelet mellett használhatják.
‼ Figyelem, most következnek a kifejezetten szilveszteri időszakra érvényes tudnivalók 🥳 🥂

A 3⃣. pirotechnikai osztályba tartozó termékek (pl. a magas hatóanyag-tartalmú rakéták, telepek) közepes kockázattal járnak, és kizárólag szabadban, nagy nyílt területen használhatóak, zajszintjük nem ártalmas az emberi egészségre. Nagykorúak december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig felhasználhatják. A fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket 2022. január 5. 24:00 óráig a forgalmazónak vissza kell vinni. A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

A 4⃣. pirotechnikai osztályba soroltak nagy kockázattal járnak, kizárólag pirotechnikus által használhatóak, zajszintjük nem ártalmas az emberi egészségre. Természetesen ebben az időszakban is csak ők vásárolhatják meg, ha rendelkeznek az ehhez szükséges engedéllyel.

Hol vásárolhatsz?

Pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező, nyílt árusítású üzletből vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható, amely az év végén, jellemzően bevásárlóközpontok környékén felállított konténerekben is lehet. Vásárokon és piacokon működési engedéllyel rendelkező üzletben csak játékos pirotechnikai termékek (alacsonyabb kockázati besorolású tűzijátékok) hozhatók forgalomba.

Hogyan tárold?

A tárolásnál figyelj oda, hogy a tűzijátékok más tűzveszélyes anyagokkal (pl.: üzemanyag, hígító) együtt nem tárolhatók. Pirotechnikai terméket tetőtérben és alagsorban, pincében tárolni nem szabad. Ha elnedvesedett és utána kiszáradt, illetve valamilyen okból sérült burkolatú, akkor a többi pirotechnikai terméktől el kell különíteni.
Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékekből egyszerre csak 1-1 kg-ot (nettó tömeg) tárolhatsz. A 3. pirotechnikai osztályba sorolt termékekből egy időben maximum nettó 3 kg-ig lehet tárolni.

Alapvetően mire figyelj?

☑ Csak engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátott terméket vásárolj!
☑ Ez tipikusan olyan eszköz, aminek a használati utasítását mindenképp át kell olvasnod és be is kell tartanod az abban foglaltakat!
☑ Mondanunk sem kell, de gyermekek ne férjenek hozzá a tűzijátékhoz!
☑ De indításkor felnőtt kezébe se való. És ne is a földbe szúrd, hanem egy stabilan álló csőből indítsd, ami lehet akár egy üres pezsgősüveg is! Meggyújtáshoz használj szúrólángot adó gázgyújtót vagy vihargyufát!
☑ Győződj meg arról, hogy a kilövésnek nincs akadálya és tartsd be a biztonsági távolságot!
☑ A szabadtérre szánt termékeket zárt térben soha ne használd!
☑ Legyen a közelben tűzoltó készülék – de minimum egy vödör víz.
☑ A házi kedvenceket tartsd bezárva, ők sokkal érzékenyebbek a fény- és hanghatásokra!

Ha ennél is részletesebb tájékoztatást szeretnél, akkor neked a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendeletet javasoljuk tanulmányozni.