Debrecen Hotels

Lesújtó eredmény: Hajdú-Biharban vizsgálták, hogyan viselkednek az autósok a gyalogosátkelőnél

  2019 máj 20 / #debrecen
Google ads
Google ads

Járművezetőket ellenőriztek a rendőrök.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága Zebra terv elnevezésű – baleset-megelőzési – kampányt hirdetett 2019. május 14-e és május 19-e között, amikor a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívták fel a figyelmet.  Az ellenőrzés célja a közúti közlekedési balesetek megelőzése, a közlekedők jogkövető magatartásának formálása, a közlekedés biztonságát veszélyeztető szabálysértések elkövetőinek felderítése és a közlekedési balesetek számának csökkentése volt.

A hajdú-bihari rendőrök is kiemelt figyelmet fordítottak a gyalogosok biztonságára, így a balesetveszélyes útszakaszokon lévő gyalogos-átkelőhelyek közvetlen környezetében szűrték ki a szabályszegő járművezetőket.

Az egyenruhások közel 400 sofőrt ellenőriztek, akik közül 165 jogsértővel szemben intézkedtek. A rendőröknek 55 járműveztetővel szemben elsőbbség és előzés szabályainak megsértése miatt kellett fellépniük.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket és a gyalogosokat, hogy a balesetek elkerülése érdekében fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Gyalogosok az úttestre csak akkor léphetnek, ha meggyőződtek annak veszélytelenségéről, és arról, hogy részükre az elsőbbséget megadták.
  • Soha ne menjenek át a tilos jelzésen!
  • Folyamatosan kísérjék figyelemmel a közlekedési környezetet, és érzékszerveik szabadon hagyásával tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a változásokra azonnal reagálni tudjanak!
  • A gyalogosok olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbségük nincs, mielőtt az úttestre lépnek, kötelesek meggyőződni arról, hogy áthaladásukkal a járműforgalmat nem zavarják. Nem léphetnek az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tudnak.
  • A gyalogosok igyekezzenek elősegíteni saját észlelhetőségüket ruházatuk színével is. Lakott területen kívül, éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok mellett a fényvisszaverő mellény használata kötelező, de ez az eszköz más körülmények között is sokszorosára növelheti a biztonságot.
  • A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!
  • Járművezetőként különös óvatossággal közlekedjenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésekor! A gyalogosok észlelése esős időben nehezebb, ezért kérjük, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek lassabban és körültekintőbben! A hosszabb féktávolság miatt jóval korábban kezdjék meg a lassítást, ha olyan gyalogost látnak, akinek az úttesten való áthaladására számítani lehet!