Lengyelországban lép fel a Csokonai Színház társulata

2018.08.27

Hétfőn lép fel a lengyelországi TRANSZ/MISSZIÓK Nemzetközi Művészeti Fesztiválon a debreceni Csokonai Színház társulata. A hat ország több mint 40 programját felvonultató esemény nyitóünnepsége a Versengő művészet elnevezésű kiállítással kezdődött Rzeszów-ban. A nemzetközi fesztiválon Magyarországot a debreceni Csokonai Színház képviseli.

TRANSZ/MISSZIÓK Fesztivál a rzeszów-i Wanda Siemaszkowa Színház (Lengyelország) és öt, különböző országból való partnerének: a Kassai Állami Színház (Szlovákia), az osztravai Moráviai-Sziléziai Nemzeti Színház (Cseh Köztársaság), a Lviv-i Maria Zankovetska Színház (Ukrajna), a trakaii Királyi Színház (Litvánia), a Csokonai Színház és a Łańcuti Kastélymúzeum (mint tiszteletbeli partner) közös kezdeményezése.

Mivel a projektben résztvevő partnerek mind határvidéki színházak, az első nap vitaindító beszélgetése a határmenti területek közös identitását kutatta. Vasárnap láthatták a nézők a házigazda Lengyelország műsorát, ma pedig a Csokonai Színház társulata lép fel G. F. Händel Acis és Galatea című operájával (Gemza Péter rendezésében), a Naszlady Éva rendezte Szabó Magda-adaptációval, Az ajtóval és a Júlia – Párbeszéd a szerelemről (Szabó K. István rendezésében, Ráckevei Anna előadásban) című előadással. Szintén a magyar program részeként nyitották meg Nagy József Békaszínház című kiállítását, majd 18 órától a Hajdú Néptáncegyüttes táncműsora kezdődik a Pendely Énekegyüttes közreműködésével.

A fesztiválokat minden évben más-más partnerintézmény szervezi majd, így a projekt résztvevői egymást követően a fesztivál vendéglátói lesznek. Holnap a cseh, szerdán a szlovák, csütörtökön az ukrán, pénteken a litván színház programjával folytatódik a TRANSZ/MISSZIÓK Fesztivál programja.

az eredeti hír itt elérhető