Debrecen Hotels

Légzésvédőt és szájmaszkokat küld a cseh kormány az időseknek

  2020 Sze 09 / #debrecen
Google ads
Google ads

Egy légzésvédőt (FFP2) és öt szájmaszkot küld ingyen minden 60 évnél idősebb cseh állampolgárnak a kormány – közölte Jan Hamácek cseh belügyminiszter a Twitteren szerdán késő este.

 

Az Andrej Babis vezette kabinet szerda este rendkívüli ülésen döntött arról, hogy ezeket a koronavírus-járvány elleni védőeszközöket az állami tartalékalapból fogják szétküldeni. A döntés háttere, hogy Csehországban az utóbbi napokban nagyon romlott a járványhelyzet, ugrásszerűen növekszik a napi igazolt fertőzések, valamint a kórházban kezelt súlyos állapotú betegek száma.

A Cseh Statisztikai Hivatal kimutatása szerint a tavalyi év végén 2,78 millió 60 évnél idősebb ember élt Csehországban. A belügyminisztérium közölte, hogy mintegy 2,8 millió légzésvédőt és 14 millió szájmaszkot kapnak az idős cseh állampolgárok.

Az egészségügyi minisztérium szerdai rendelete alapján csütörtöktől kezdve a zárt termekben az egész országban kötelezővé tették a szájmaszkok viseletét. Eddig a maszkokat csupán a tömegközlekedési eszközökön, egészségügyi intézményekben és hivatalokban volt kötelező viselni.

A kormány rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón Babis azt mondta, hogy az állami tartalékalapban jelenleg mintegy 13 millió légzésvédő és 75 millió szájmaszk van.

Kedden első ízben már az ezret is túllépte a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Csehországban. Az egészségügyi minisztérium szerda reggeli kimutatása szerint kedden 1164 új igazolt koronavírus-fertőzést rögzítettek, ami 366-al nagyobb az eddigi legmagasabb, pénteki napi esetszámnál. A közszolgálati televízió értesülései szerint szerdán újra több mint ezerrel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

(MTI)