Debrecen Hotels

Legalább 10 embert agyonlőtt egy szupermarketben egy fegyveres támadó Buffalóban

  2022 máj 14 / #debrecen
Google ads
Google ads

Legalább 10 ember meghalt, amikor egy golyóálló mellényt viselő fegyveres tüzet nyitott egy szupermarketben a New York állambeli Buffalóban – jelentette szombaton az amerikai sajtó.

A nevük elhallgatását kérő rendvédelmi tisztviselők azt közölték az AP amerikai hírügynökséggel, hogy az elkövetőt őrizetbe vették. A nyomozók úgy vélik, hogy a férfi élőben közvetíthette a lövöldözést az interneten, és azt is vizsgálják, hogy közzétett-e egy kiáltványt az interneten.

A nyomozás a kezdeti szakaszban van, és a hatóságok még nem állapították meg az egyértelmű indítékot, de azt is vizsgálják, hogy a lövöldözés faji indíttatású volt-e.

A szupermarket egy túlnyomórészt afroamerikaiak által lakott negyedben található, körülbelül 3 mérföldre (csaknem 5 kilométerre) északra Buffalo belvárosától. A buffalói rendőrség egy a Twitteren közzétett üzenetben megerősítette, hogy a lövöldözőt őrizetbe vették, de egyelőre nem azonosították a gyanúsítottat. A rendőrök lezárták az áruház parkolóját.

A szemtanúk beszámolója szerint a fegyveres a golyóálló mellényen kívül katonai stílusú ruházatot is viselt, és a húszas évei elején járó fehér férfinek tűnt. “Ott állt, a fegyvert az állához szorította. Mi folyik itt? – kérdeztük. Levette a sisakját, eldobta a fegyvert, és a rendőrök elfogták” – számolt be az esetről a 20 éves Braedyn Kephart.

Kathy Hochul, New York állam demokrata párti kormányzója azt írta a Twitteren, hogy “szorosan figyelemmel kíséri a szülővárosa, Buffalo egyik élelmiszerboltjában történt lövöldözést.” Közlése szerint az állami tisztviselők felajánlották segítségüket a helyi hatóságoknak. Az Erie megyei seriff hivatala közölte, hogy a teljes rendelkezésre álló személyzetét arra utasította, hogy segítsenek a buffaloi rendőrségnek.
Anthony Coley, az amerikai igazságügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy Merrick Garlandot, a tárca vezetőjét is tájékoztatták a lövöldözésről.

A bűntény alig több mint egy évvel azután történt, hogy 2021 márciusában, a Colorado állambeli Boulder egyik élelmiszerboltjában egy fegyveres 10 embert megölt.