Debrecen Hotels

Látványos trükköket mutattak be a triálosok Debrecen főterén, az eső sem volt akadály

  2022 szept 11 / #debrecen
Google ads
Google ads

Debrecenben már megszokhattuk, hogy különböző sportok kedvéért a Kossuth tér olykor merőben más arcát mutatja a nagy közönségnek. Gondolhatunk a 3X3-as kosárlabdatornákra, vagy az ingyenes műjégpályára. Ezúttal viszont a technikai sportok kedvelői örülhettek, hiszen a hétvégén rendezték meg a Trial Sport Magyar Kupa versenyét a Nagytemplom előtt felállított akadálypályán, ahol a hazai és külföldi versenyzők speciálisan átalakított kerékpárokkal több kategóriában (például U12, U15, Senior Hobby/Senior Pro, Elite) is megmérettették magukat a viadal szombati napján.

Trialos bemutató Debrecenben

De mi is az a trial? A szó angol eredetű, és azt jelenti: kipróbálás. Itt ez alatt azt érthetjük, hogy a sportolók speciális kerékpárjukkal megkísérelnek a lehető legkevesebbet érintkezni a talajjal, miközben például farönkökön, raklapokon vagy kábeldobokon egyensúlyoznak. Csakúgy, mint a motoros megfelelőjében, elkerülve a hibapontok gyűjtögetését.

Míg utóbbi esetében számos nehezebb akadályt a lóerők és az ügyesség segítségével kell legyőzni, itt a résztvevők csak magukra voltak utalva. Hogy mennyire vegyes korosztály gyűlt össze azt mi sem bizonyítja jobban, hogy négyéves versenyző is kipróbálta magát, demonstrálva, nem lehet elég korán kezdeni ezt a sportot. Az extrém kerékpárosok próbálkozásait szép számú közönség figyelte a kordonok mögött. Akadt is jó néhány hibátlan gyakorlat, és nem hiányozhatott a közkedvelt egykerekezés sem.

A trükkök akkor sem maradtak abba, amikor tekintélyes mennyiségű égi áldás lepte meg a nézősereget. Bár ekkor kívülről már kissé veszélyesebbek tűntek a mutatványok, főleg abból kiindulva, hogy a gumik és a nedves farönkök találkozása nem éppen a legbiztonságosabb vállalásnak bizonyult. Volt olyan versenyző is, aki – bár a gyakorlat végén járt – de már nem kockáztatta a testi épségét, inkább bevállalta a büntetőpontokat. 

 

– Faragó László –