Debrecen Hotels

Közösségi futóprogrammal bővült a Mozdulj, Debrecen! mozgalom

  2023 máj 04 / #debrecen
Google ads
Google ads

Bővült a Mozdulj, Debrecen! mozgalom! A Mozaik Med SE csatlakozott a Debrecen önkormányzata és a  Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) által szervezett mozgalomhoz oly módon, hogy a futás eszköztárával népszerűsítik a mozgást.

A Mozaik Med SE szerdánként 17.45 órakor a Nagyerdei Stadion 3-as feljárójától indítja közösségi futóprogramjait, melyekről Bana Richárd és Illésy Lóránt a Mozaik Med SE képviselői, Széles Diána, Debrecen alpolgármestere és Papp Csaba, Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója tartott kedvcsinálót a helyszínen.

Amint azt Bana Richárd elmondta, Illésy Lóránttal hat évvel ezelőtt fejezték be egyetemi tanulmányaikat, s már praktizáló orvosként azt tapasztalták, hogy sok túlsúlyos vagy káros szenvedélyekkel élő páciensük van. Mivel egy néhány perces orvos-beteg találkozás során kevés esély van arra, hogy egy páciens meggyőzhető legyen az életmódváltás fontosságáról, úgy gondolták, hogy a konkrét orvosi munkán kívül, a futás eszköztárával is gyógyítani szeretnének. Ezért öt évvel ezelőtt Debrecenben és Nyíregyházán, majd Tokajban elindították ingyenes közösségi futás-sorozatukat. Mint az idők során kiderült, sokan csatlakoztak volna hozzájuk szívesen, de a futásba nem mertek belekezdeni. Így a fokozatosság elve alapján rekreációs, sétáló, kocogó, haladó és versenyző csoportok alakultak ki. Ennek révén van olyan társuk is, aki a rekreációs szintről indult és ma már ultrafutó: 60-80 kilométeres távokat teljesít. 

Illésy Lóránt a közös futás motiváló erejét hangsúlyozta, valamint azt, hogy közösségi futásaiknak szakmai hátteret is adnak. Sosem maradhat el a futás előtti bemelegítés és utána a nyújtás. Programjaikon jelen van edző, tíz futónagykövetük közül is többen, s mivel eredetileg orvosi futóközösségről van szó, megvan az orvosi háttér is. Ebben a csapatban mindenki jól láthatja, hogy a futás révén honnan hová lehet eljutni az egészséges életmód kialakítása, a betegségmegelőzés érdekében, s nem mellékesen jó közösség alakul ki.

Mozdulj Debrecen - mozaik med se

Széles Diána alpolgármester szavai szerint a Mozdulj, Debrecen! mozgalom célja az, hogy a város ingyenesen lehetőséget kínáljon arra, hogy mindenki, aki szeretne, mozoghasson, s ezzel közösséget is építsen. A Mozaik Med futóközösségével – akik maguk kívántak csatlakozni ehhez a mozgalomhoz – a Mozdulj, Debrecen! által eddig kínált mozgásformák egy új elemmel gyarapodtak. Az alpolgármester a résztvevők között külön is köszöntötte a debreceni bölcsődék munkatársait, akik között vannak aktív futók, s mostantól remélhetőleg kollégáik közül is egyre többeket sikerül majd megnyerniük a futás ügyének. Széles Diána sorra vette, hogy a Mozdulj, Debrecen! keddi és csütörtöki alkalmakkal indult, de ma már majdnem minden hétköznapon – hétfőtől csütörtökig – mindenkinek – a legfiatalabbaktól a legidősebbekig – kínál egy vagy több, kül- vagy beltéri mozgásformát.

Papp Csaba, Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója szerint az egészséges életmódról nem elegendő beszélni: segíteni, meggyőzni valakit ennek hasznáról csak személyes példát mutatva lehet. Ezt a Mozaik Med futóközösség tagjai felismerték, s gyakorolják is. – A mozgással „az életünkért küzdünk”, semmi másért, mert a mozgásban van az a csoda, amely megment minket a testi és lelki betegségektől. A Mozdulj, Debrecen! mozgalom egy nagy család, melyhez most nagy örömünkre új családtagként a futók is csatlakoztak. Mindenkinek itt a helye, minden korosztálynak, mindenkinek, aki mozogni kíván az egészségéért, az életéért – hangsúlyozta Papp Csaba.  

– Debreceni Városháza Sajtó –