Debrecen Hotels

Kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság

  2021 febr 18 / #debrecen
Google ads
Google ads

Kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság, mert az Orbán-kormány nem hajtotta végre az Európai Bíróság civil törvényről szóló döntését – írja az ATV honlapja.

Az Európai Bizottság először felszólító levelet küld a kormánynak, hogy hajtsa végre a 2020. június 18-án kelt ítéletet.

EU-s jogot sért a törvény

A korábbi ítélet szerint a civil szervezetekről szóló magyar törvény EU-s jogot sért, azzal ugyanis, hogy

Magyarország nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a bizonyos összeghatárt meghaladó mértékű külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezetek egyes kategóriái tekintetében.

Ez alapján szankciókat helyezett kilátásba az EB, mert a kötelezettségeknek eleget nem tévő szervezetekkel szemben, a szóban forgó szervezeteket és a számukra ilyen támogatást nyújtó személyeket hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be.

2017-ben fogadták el a törvényt

A törvényt – mely nyilvántartásba vételi, bejelentési és átláthatósági kötelezettségeket vezetett be az 500 ezer forintot meghaladó külföldi támogatásban részesülő civil szervezetek egyes kategóriai tekintetében, amennyiben az éves támogatási összeg meghaladja a 7,2 millió forintot – 2017-ben fogadta el a fideszes parlamenti többség.

A jogszabály értelmében a szervezeteknek fel kell tüntetni az adományozó nevét és a pontos összeget, amit később egy nyilvános portálon tesznek közzé. Ezen felül minden kiadványukon és a honlapjukon is jelezniük kell, hogy „külföldről támogatott szervezet”-nek minősülnek. A törvény pedig szankciók alkalmazásának lehetőségéről is rendelkezik az említett kötelezettségeknek eleget nem tevő szervezetekkel szemben.