Debrecen Hotels

Kossuth Lajos megérkezik Debrecenbe – térjátékkal emlékeznek a 170 éves évfordulóra

  2019 jan 05 / #debrecen
Google ads
Google ads

Kossuth Lajos, „a magyarok Mózese” és a Szent Korona megérkezésének évfordulójára nagyszabású térjátékkal emlékeznek Debrecenben, a Piac utcán 2019. január 6-án. A Csokonai Színház színészei és 80 táncos idézi fel az 1849-ben történteket.

1849 januárjában érkezett Debrecenbe Kossuth Lajos, az Országos Honvédelmi Bizottmány elnöke, a nemzetgyűlés képviselői, a minisztériumok, valamint a Szent Korona. A 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején az osztrákok már Pest Budát ostromolták, amikor Kossuth úgy döntött, hogy az ország fővárosa ideiglenesen Debrecen lesz. Fél évig itt működött a törvényhozás és a kormány.

Január 6-án nagyszabású térjátékkal készül Debrecen megemlékezni erről a történelmi időszakról. A játék 11 órakor a Régi Városháza előtt kezdődik, ahova társszekéren érkezik Kossuth Lajos és egy faládában a Szent Korona, amelynek kulcsát a helyszínen Poroszlay Frigyes polgármester fogja átvenni megőrzésre.

Kossuth Lajos és hívei pedig a Régi Városháza elől a Nagytemplom elé mennek, ahol verbunkost táncol 80 táncos és lelkesítő beszédek hangzanak el.

Az évforduló emlékére a Debrecen Eye óriáskerék is nemzeti színekben fog pompázni.

A térjáték nyitóeseménye a fél évig tartó „Debrecen – a szabadság fővárosa” rendezvénysorozatnak, amelynek keretében szintén 2019. január 6-án, vasárnap 15 órától nyílik kiállítás a Déri múzeumban. A tárlat különlegessége a Szent Korona hiteles másolata lesz.