Debrecen Hotels

Kósa Lajos felesége is részt vett a Bertók Lajost méltató kötet bemutatóján

  2023 jan 20 / #debrecen
Google ads
Google ads

Debrecenben is bemutatták Az önkívület határán című kötetet, amely a legendás színész, Bertók Lajos pályáját méltatja. A művészt alkotóereje teljében, és legnagyobb filmes sikere kapujában ragadta el negyvenévesen a Duna. Számos szakmai díja ellenére a magyar színházi lexikonok nem említik a nevét, és rövid, de igen gazdag művészi pályáját sem foglalta még össze senki.

A Csokonai Színház közleménye felidézik bár Bertók Lajos tizenhét éve hunyt el, különös sorsa és színészete azóta is foglalkoztatja a színházi szakmát, pályatársait és egykori rajongóit. A könyvbemutató iránti érdeklődés is mutatta, milyen mélyen élnek emlékezetes alakításai a debreceniekben.

Dégi János, Furka Bea és Schiller Kata
Dégi János, Furka Bea, Schiller Kata és Majzik Edit

Ahogy a szerkesztőktől, barátoktól (Dégi János, Furka Bea és Schiller Kata) megtudhattuk, Az önkívület határán nem hagyományos életrajzi kötet. Létrejötte páratlan civil összefogásuk, kitartásuk eredménye, egy rendkívüli pályakép vállaltan szubjektív lenyomatát kínálja.

Az önkívület határán

Bertók küzdelmes pályájának szakaszait Nánay István bevezető tanulmánya segít megvilágítani és közelebb hozza őt azokhoz is, akik most találkoznak először a nevével. A kötet a színházi könyvek kiadója, a Selinunte gondozásában jelent meg. Ritka erős színpadi jelenlétét bemutató művészi képek, valamint interjúk, kritikák, nekrológok és visszaemlékezések rövid részleteinek párbeszédéből áll össze egy Bertók-kép.

Porkoláb Gyöngyi
Porkoláb Gyöngyi

A kiadványról és Bertók egyedi pályájáról a szerkesztők mellett Majzik Edit színésszel és Bertók Gáborral, a művész testvérével beszélgetett Porkoláb Gyöngyi (Kósa Lajos felesége) társadalmi-kulturális mediátor.

Fotó: Máthé András