Debrecen Hotels

Kósa: a magyarokról csak a magyarok dönthetnek

  2021 jún 04 / #debrecen
Google ads
Google ads

A trianoni békediktátum 101. évfordulója alkalmából a debreceni önkormányzat megemlékezést és koszorúzást rendezett a Bem téren Émile Guillaume Magyar fájdalom című szobránál 2021. június 4-én.

Az eseményen Kósa Lajos országgyűlési képviselő mondott beszédet, aki többek közt arról ejtett szót, hogy a trianoni döntéshozókat egyszerű, primitív nagyhatalmi érdek vezérelte, semmi más: sem jogok, sem méltányosság, sem igazságosság, sem a felelősség keresése. Nagyhatalmi motivációból jelentették ki, hogy az általuk meghatározott határok etnikai határok.

Ott akkor Magyarország feldarabolásáról és lassú kivéreztetéséről döntöttek. Az igazságtalan határmeghúzással magyarok millióinak okoztak mérhetetlen keserűséget. De kiderült, hogy hiába darabolják fel az országot, a nemzeti öntudatot, a kultúrát, a magyar hagyományokat nem lehet határokkal elválasztani

– hangsúlyozta Kósa Lajos.

Soha nem érte még a magyar nemzetet ekkora csapás, de visszatekintve a ma 101 évvel ezelőtt történtekre, helyes döntés volt a magyarok részéről, hogy ezt a napot nem gyásznapként, hanem a nemzeti összetartozás napjaként tartjuk számon.

Ez a nap figyelmeztet minket arra, hogy újrakezdeni, újjáépíteni mindig lehet, ha van erőnk, megtartó keresztény hitünk, nemzeti identitásunk, kulturális küldetésünk, akkor a magyaroknak ez sikerülni fog. S itt, a Kárpát-medencében a magyarokról csak a magyarok dönthetnek

– hangsúlyozta Kósa Lajos.

A beszédet követően Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata képviseletében koszorút helyeztek el a szobor talapzatánál Papp László polgármester, valamint Széles Diána és Puskás István alpolgármesterek, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat valamint fegyveres testületek, pártok, társadalmi és civil szervezetk képviselői.

A koszorúzást „Főhajtva állunk színetek előtt” címmel emlékműsor követte a Csokonai Színház és a Nagyváradi Szigligeti Színház művészei előadásában.