Kósa: 90 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg Nyíregyházán

2018.02.07

A különböző operatív programok, valamint a Modern városok program (MVP) forrásaival együtt 90 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg Nyíregyházán – közölte a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter a nyírségi megyeszékhelyen szerdán, sajtótájékoztatón.

Kósa Lajos elmondta, jelenleg mintegy 70 milliárd forint értékű beruházásnál “tart” a város, ez fog kiegészülni a jövőben még más beruházási programelemmel.

Ebben nincsenek benne azok a fejlesztési programok, amelyek – más finanszírozásból – jelenleg is zajlanak, ilyen például az új fedett jégpálya, vagy az új uszoda kialakítása – ismertette a miniszter, hozzátéve, ez a beruházási összeg kétszerese-háromszorosa a Nyíregyháza számára korábban rendelkezésre álló forrásnak.

A miniszter az MVP-s projektek közül kiemelte a Kállay-kúria felújításának második ütemét: a 960 millió forintból megvalósult első felújítási szakasz után a tervek szerint legalább 400 millió forintot fordítanak Kállay Miklós egykori miniszterelnök műemléki jellegű kúriájának további rekonstrukciójára. Az új ipari park kialakítására 2,8 milliárd forintot költenek, a 24 hektáros terület felvásárlása jelenleg folyamatban van.

A nyugati elkerülő út teljes szakaszának befejezésére 18 milliárd forintot különítettek el, ebből kétmilliárd forintot már megkapott a projektet vezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az út 2021 végére elkészül – ismertette a miniszter.

Jelezte: elkészült a Nyíregyházától Tokajig tartó kerékpárút, tart a városi belterületi utak fejlesztése is, további feladat lesz a Nagykörút “bezárása” és a Tokaji úti átkelés “problémájának” megoldása. Utóbbinál a felüljáró és az aluljáró építése között kell kiválasztani a jó megoldást, a tervezésre a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. már megkapta a forrást – tette hozzá.

Kósa Lajos elmondta, a belvárosi csomópontok kialakítását a város végzi a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretei között, a 41 új, sűrített gázzal üzemelő buszból álló járműflotta pedig hamarosan munkába állhat. A Sóstó fejlesztését célzó programon belül új négycsillagos szálloda épül négymilliárd forintból, folytatják a múzeumfalu fejlesztését és a Nyíregyházi Állatpark komplex bővítését, utóbbira mintegy hétmilliárd forintot fordítanak.

Új atlétikai stadion épül több mint hárommilliárdból és zajlanak a munkálatok az 1,2 milliárd forintból megújítandó szabadtéri színpadon is – tette hozzá a miniszter.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kitért arra, óriási lehetőség Nyíregyháza számára az MVP, kulturális és infrastrukturális beruházások sokaságát kezdték el vagy tervezik elindítani.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere elmondta, évekkel ezelőtt komplex fejlesztési csomagokat állított össze az önkormányzat, ennek végrehajtását részben az MVP-ből, részben a több mint 29 milliárd forintos keretösszegű TOP-programból finanszírozzák.

az eredeti hír itt elérhető