Debrecen Hotels

Korszerű műszert kapott a Kenézy

  2018 Már 29 / #debrecen
Google ads
Google ads

Diagnosztikai eszközt adott korlátlan használatra a Kenézy Gyula Egyetemi Kórháznak a TEST-VÉR Egészségpénztár. A berendezés alkalmazásával célzottan, gyorsabban és eredményesebben gyógyíthatók a betegek, csökkenthető a vérfelhasználás.

A szerdán átadott Rotem Sigma egy modern diagnosztikai műszer, mely a véralvadási paraméterek azonnali vizsgálatát teszi lehetővé. A vérző betegeknél nagyon fontos, hogy minél hamarabb megfelelő vérkészítményt, illetve véralvadást segítő gyógyszert kapjanak. Ehhez pedig gyors és pontos információra van szükség.

– A kórház célja a lehető legkorszerűbb betegellátás biztosítása. Ezt szolgálja ez az új műszer is. A ROTEM készülék a laboratóriumi vizsgálatnál jóval gyorsabban ad lehetőséget terápiás döntések meghozatalára, már műtét közben, súlyosan vérző betegek esetében, ezáltal javulnak a betegek túlélési esélyei. Így elkerülhető például egy drága vérátömlesztés, vagy egy feleslegesen adott vérkészítmény beadása – hangsúlyozta Lampé Zsolt főigazgató.

A készüléket a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon helyezik el.

– Ez a műszer folyamatában vizsgálja az alvadékképződést, és az elbomlást. Az adatokból pedig lehet következtetni arra, hogy mi az, ami hiányzik a szervezetből, milyen gyógyszert alkalmazzunk. Eddig, -megfelelő adatok hiányában – nagy mennyiségű vérplazmát adtunk, amiben ugyan minden véralvadási faktor megtalálható, de nem biztos, hogy abból, amire a betegnek szüksége van, megfelelő mennyiség volt. Az új eszköz használatával kapott pontos, gyors adatok segítségével célzott kezelést alkalmazhatunk, megelőzhető a masszív transzfúzióval járó a jelentős vérzés – ismertette Szentkereszty Zoltán osztályvezető főorvos.

– A vérátömlesztés után gyakran 5-10 napig légzési elégtelenséggel, veseelégtelenséggel kezelik a beteget. Ha elkerülhető a transzfúzió, akkor ezek a szövődmények is megelőzhetők – tette hozzá a főorvos.

A 14 millió forint értékű készüléket a TEST-VÉR Egészségpénztár vásárolta, a műszert korlátlan használatra adták át a kórháznak.

– A kórháznak pályázatot kellett benyújtani, hogy a készülék használatra az intézményhez kerülhessen. Azt szeretnénk, hogy minél több ember gyógyulását segítse ez a modern diagnosztikai eszköz – mondta Pallagi Lajos, a TEST-VÉR Egészségpénztár Ellenőrző Bizottságának elnöke.

unideb.hu