Koronázási ékszerek tűnnek fel a Fórumban

2023.01.11

Műkincsek és interaktív múzeumi élmény várja a Fórum -1-es szintjére látogatókat a magyar kultúra napjáig. A Csapó utca bevásárlóközpontban január 16 és 22 között koronázási ékszerekből nyílik kiállítás.

A hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum Fejedelmi Kincstára eben az időszakban költözik a debreceni bevásárlóközpontba, ahol többek között ingyenesen körbejárható Bocskai István fejedelem aranyozott korona- és jogarmásolata is, melyeket több mint 500 eredeti drágakő díszít. A múzeum adatai szerint a „Hajdúk Szent Koronája” igazi misztikus tárgy: eredete kérdéses, szerepe vitatott, tulajdonjoga tisztázatlan. Bizánci, török, vagy perzsa műhelyben is készülhetett.

Ez az egyetlen korona, amellyel erdélyi fejedelmet magyar királlyá koronáztak, bár ezt csak a történészek egy része fogadja el. A Bocskai-korona az egyik legnagyobb magyar uralkodó hatalmának a jelképe volt, amitől annyira féltek a Habsburgok, hogy a fejedelem halála után Bécsbe vitették. Eredetije ma is ott található, bár mind a magyar, mind a román állam máig a saját tulajdonának tartja.

A szervezők ígérete szerint kalandos időutazásban is részt vehetnek az érdeklődők: felpróbálhatják a hajdúk viseletét, kézbe vehetik fegyvereiket és találkozhatnak néhányukkal személyesen is.

A kiállítás megtekinthető a Fórum nyitvatartási idejében: hétfőtől szombatig 9 és 20 óra között, vasárnap 10 és 18 óra között!

Leugrott egy fiú a debreceni Fórum tetejéről

az eredeti hír itt elérhető