Debrecen Hotels

Kirándulástipp a hétvégére: tavi túra és tiszavirágzás-kémlelés a Tisza-tavon

  2022 jún 17 / #debrecen
Google ads
Google ads

Ha a kalandparkok és a lábszagú strandok helyett inkább a szinte érintetlen vízi világ közepén töltődnénk fel a hétvégén, életre szóló élményekkel vár bennünket a Tisza-tó.

Az idestova 50 éves, mesterségesen felduzzasztott állóvíz Debrecen környékén egyedülállóan gazdag élővilágával várja a természetbarátokat. A tavon kishajóval kalauzolnak el bennünket olyan helyekre, amelyekre más eszközzel esélyünk sem lenne eljutni.

Külön extrát jelent, hogy az előrejelzések szerint ezen a hétvégén már a tiszavirágzás is komolyan rajzásokban kulminál majd.

A tavi túrák 2-3 órásak (érdemesebb a hosszabbat választani), és olyan ritkán látott, érdekes állatfajokat pillanthatunk meg, mint a hód (többnyire estefelé), madárfajok közül a fattyúszerkő, bakcsó, szürkegém vagy a pompás tollazatú jégmadár.

Megtudhatjuk, miért nem szabad még hozzáérni sem a gyilkos csomorikához, a sulyom termését viszont bátran meg is kóstolhatjuk.

Gyilkos csomorika a Tisza-tónál
Gyilkos csomorika

A Fészek-sziget mellett haladva szemügyre vehetjük a kárókatona-lepte fákat, közben ezernyi madár dalát hallgathatjuk, a “Kis-Amazonas” nádrengetegében pedig képet kaphatunk arról, hogy milyen viszonyok uralkodtak az Alföld vízjárta területein a nagy folyószabályozások előtt.

A csónaktúrázókat szakavatott idegenvezetők kalauzolják, mi a Tiszafüredről induló útvonalat próbáltuk ki. A szúnyogriasztó ne maradjon otthon!

No és hogy mit láttunk? Íme egy kis ízelítő:

Gyilkos csomorika a Tisza-tónál