Debrecen Hotels

Ki zavarja el Orbánt? Karácsony nem enged, Márki-Zay visszaléphet, Dobrev örömmámorban – szavazzon!

  2021 okt 03 / #debrecen
Google ads
Google ads

Megjósolhatatlan, hogy mit hoz az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti versenyének második fordulója.

A tavaszi országgyűlési választáson induló ellenzéki képviselőjelöltek listája már ismert, a miniszterelnökjelölt-aspiránsok viszont még futnak egy kört az előválasztáson. Az Országos Előválasztási Bizottság döntése szerint elcsúsztatják az előválasztás második fordulóját október 10-16-ra.

Idézzük fel az első forduló eredményeit:

Dobrev Klára: 214 319 szavazat (34,76%)
Karácsony Gergely: 168 396 szavazat (27,31%)
Márki-Zay Péter: 123 453 szavazat (20,02%)
Jakab Péter: 86 909 szavazat (14,10%)
Fekete-Győr András: 20 944 szavazat (3,40%)

A második fordulóban Dobrev, Karácsony és Márki-Zay mérkőzik majd, és a győztes lesz Orbán Viktor kihívója áprilisban.

Megjegyzés: Ebbe a bejegyzésbe egy szavazás van beágyazva, kérünk látogass el az oldalra, hogy rész vehess a szavazáson.

A szakértők, közvélemény-kutatók többsége azon az állásponton van, hogy hármójuk közük Dobrev Klárának van a legkevesebb esélye legyőzni Orbánt. Bár kompetensebbnek, rátermettebnek tűnik talán mindkét vetélytársánál, férje, Gyurcsány Ferenc miatt túlságosan nagy az elutasítottsága.

Karácsony és Márki Zay pénteken megállapodott valamiféle összefogásban Dobrevvel szemben, de Karácsony ma egyértelművé tette, hogy saját magát tartja a kormányváltásra legesélyesebb jelöltnek.

„Azért vagyok itt, mert tudom, hogy én tudom leváltani Orbán Viktort. Ezért nem visszalépek, hanem előre”

– jelentette ki Budapest főpolgármestere, és már le is osztotta a pozíciókat szövetségeseinek, ha majd ő alakíthat kormányt. Hadházy Ákost fogja megbízni az elszámoltatással kapcsolatos feladatok koordinálására. Az alkotmányozást Márki-Zay Péterre, mint miniszterelnök-helyettesre bízná, de az önkormányzatok jogainak visszaállításában is számít rá, Dobrev Klárára pedig külügyminiszterként számítana.

Márki-Zay Péter is beszédet tartott Budapesten, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje arról beszélt, hogy abban már megállapodtak Karácsony Gergellyel, hogy együtt mennek tovább a második fordulóra, csak abban nincs még egyetértés, hogy melyiküknek van nagyobb esélye arra, hogy a másik csapatát is maga mögé állítva, közös győzelmet arasson a választáson is. Szerinte neki van nagyobb esélye, hogy 2022-ben meggyőzze a bizonytalanokat.

A legtöbb embert még mindig én tudnám megszólítani, de az igazi államférfiúi felelősség az, hogy az utolsó pillanatban félre fogok állni, félre fogom rántani a kormányt, ha Karácsony Gergely ezt nem teszi meg

– fogalmazott az MMM kormányfőjelöltje. (A videó kattintás után tekinthető meg a politikus Facebook-oldalán.)

Dobrev Klára diplomatikusan reagált Karácsony Gergely ajánlatára:

“Most a munkának van itt az ideje, pozíciók osztogatásával még ráérünk.

Én fél éve járom az országot és ezt fogom tenni a következő fél évben is, hogy minél több emberhez vihessem el személyesen a hitet, a reményt, a változás üzenetét.

Ennek nagy szerepe volt az első forduló eredményében is, és meggyőződésem, hogy ez kell majd a kormányváltáshoz is. Ha elvégeztük a munkát, akkor lehet majd arról beszélni, hogy ki hol lesz a legjobb helyen a következő kormányban, erről azonban nem dönthet egyszemélyben a miniszterelnök.

Erő és alázat együtt kell a sikeres koalíciós kormányzáshoz. Erő a Fidesszel szemben és türelem, megértés a koalíciós partnerekkel”

írta Facebook-oldalán a DK miniszterelnök-jelöltje.

A DK részéről elhangzottak erősebb reakciók is, a párt házi sajtója komoly kirohanást intézett Márki-Zay ellen, akinek szerintük “a legszektásabbak” a rajongói.

Kisebb megrökönyödést keltett Jakab Péter reakciója is, amit egy Dobrev melletti kiállásnak is értelmezhetünk. Jakab úgy fogalmazott, ha azért fognak össze ketten, hogy ne a harmadik nyerjen, azzal nem tesznek mást, mint sebeket ejtenek, és csökken a kormányváltás esélye.

Srácok! Mi lenne, ha nem legyőzni akarnánk egymást, hanem kiegészíteni? Mi lenne, ha nem egymás ellen fognánk össze, hanem Orbán ellen? Mi lenne, ha nem árkot ásnánk a szavazótáboraink közé, hanem egyesítenénk őket? Megmondom, mi lenne. Győznénk. Nem csak mi, hanem a nemzet. Ne játsszátok el az esélyt

– írta Jakab.

Ön szerint melyik jelöltnek van legnagyobb esélye Orbán ellen? Szavazzon a cikkben!