Debrecen Hotels

Kétszer öt év után távozik hivatalából Áder János, köztársasági elnök

  2022 máj 09 / #debrecen
Google ads
Google ads

Hétfőn búcsúzik hivatalától Áder János, államfő. Második elnöki mandátuma május 10-én jár le. Az alaptörvény értelmében másodszor nem választható újra. Helyét Novák Katalin, koárbban a családokért felelős miniszter veszi át.

A hirado.hu összefoglalója szerint Áder János a rendszerváltoztatást követő első szabad országgyűlési választáson, 1990-ben, a Fidesz képviselőjeként kapott országgyűlési mandátumot. Később szülővárosa Csorna háromszor is megválasztott egyéni országgyűlési képviselőként küldte az ország házába.

1998-ban a parlament elnökévé választották, mely tisztséget 2002-ig látta el.

Házelnöki tevékenységével nemzetközi színtéren is erősítette hazánk megbecsülését. Ebben az időszakban csatlakoztunk a NATO védelmi szövetségéhez.

2009-ben az Európai Parlament tagjává választották. Uniós képviselőként és az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának alelnökeként dolgozott.

2012. április végén a Fidesz–KDNP-frakciószövetség 262 ajánlásával lett az államfőjelölt. Az Országgyűlés május 2-án az első fordulóban kétharmados támogatással, 262 szavazattal választotta meg köztársasági elnökké.

2012. szeptember 26-án Út a Békéhez Díjjal tüntette ki a Szentszéknek az ENSZ-hez delegált megfigyelő missziója.

2015-ben a köztársasági Elnöki Hivatalban felállította a Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságot, 2016-ban pedig létrehozta a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt.

2017. május 8-án tette le második ciklusának elnöki esküjét az Országházban. Beszédében kiegyezést sürgetett, és a közbeszéd színvonalának drámai mértékű csökkenését nehezményezte.

2021. májusában a koronavírus-járvány következtében árván vagy félárván maradt gyermekek megsegítése érdekében feleségével együtt létrehozta a Regőczi István Alapítványt.

Áder János államfőként utoljára az új Országgyűlés május 2-i alakuló ülésén mondott beszédet a parlamentben.

 

Fotó: Novák Katalin átveszi kinevezését a családokért felelős tárca nélküli miniszterként 2020-ben

Bruzák Noémi | MTI/MTVA

Elfogadta Novák Katalin a köztársasági elnök-jelölti felkérést