Debrecen Hotels

Kakadupár érkezett a debreceni állatkertbe

  2021 okt 07 / #debrecen
Google ads
Google ads

A debreceni állatkert ismét különleges, ritka faj érkezéséről adhat hírt, miután egy Salamon-szigeteki kakadupárt fogadott a Szegedi Vadasparkból – közölte dr. Nagy Gergely Sándor ügyvezető igazgató.

Az új jövevények a kötelező karanténidőszak leteltével elfoglalták röpdéjüket az intézmény papagájsorán, ahol már a látogatók is megtekinthetik őket. E faj térségünkben igazi állatkerti ritkaságnak számít, mivel alig 20 európai intézményben találkozhatunk vele.

A Salamon-szigetek síkvidéki esőerdőiben őshonos Salamon-szigeteki kakadu (Cacatua ducorpsii) átlagosan 30 cm-es testhosszával viszonylag kistermetű kakaduféle. Jellegzetessége a teljesen fehér tollazat és a fejbóbita, amely felmeresztett állapotban hajóvitorlára emlékeztet. A természetben bogyókat, dióféléket és olykor rovarokat fogyaszt. Bár vadon élő állománya egyelőre stabil és népes, a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján és a washingtoni egyezmény (CITES) nemzetközi kereskedelemmel szemben védettséget nyújtó II. mellékletében.

Az állatok világhete alkalmából a debreceni állatkert egész héten tematikus programokkal vár: október 10-ig között minden nap 13:00-tól állatkerti, 14:00-tól pedig illatkerti szakvezetésre híva látogatóit, akik a területén pedig számos, a Nagyerdő ihlette versrészletet is olvashatnak sétájuk során. Továbbá köszönetfa is fogadja őket, amelyen minden nap 10:00 és 12:00 között az intézmény munkatársainak segítségével helyezhetik el a Nagyerdőnek szánt rövid köszönőüzeneteiteket.