Debrecen Hotels

Júniusban is nagyot nőtt a debreceni repülőtér forgalma

  2018 Júl 05 / #debrecen
Google ads
Google ads

2018 júniusában is szépen fejlődött a Debrecen Airport utasforgalma. Az előző év azonos időszakával összehasonlítva idén júniusban 20 %-kal többen, mintegy 37 250-en vették igénybe Magyarország legdinamikusabban fejlődő repülőterét. Ez minden idők legerősebb júniusi és egyben a legforgalmasabb első féléves utasforgalma volt a Debrecen Airportnak.

Debrecen Airport 2017.június 2018.június Változás
Utasforgalom (fő) 30 955 37 250   +20%
Debrecen Airport 2017. I. FÉLÉV 2018. I. FÉLÉV Változás
Utasforgalom (fő) 137 820  169 850 +23%

 

Tamás László, a Debrecen Airport járatfejlesztési igazgatója a 2018-as júniusi és az első féléves eredményeket örömmel foglalta össze:

A Debrecen Airport utasforgalma 2018. júniusában és az év első felében is stabilan fejlődött. Közép-Kelet Európa legnagyobb légitársasága, a Wizz Air a debreceni bázis gépével már március vége óta több frekvenciával közlekedik és a gép kapacitása a nyári szünet kezdete óta a maximumon üzemel, Londonba már heti 10, Eindhovenbe pedig heti 3 járattal ill. a többi úti célokra heti 2 frekvenciával. Európa egyetlen 5-csillagos légitársasága a Lufthansa pedig hetente 5-ször repül március vége óta Debrecenből Münchenbe. Így idén már 8 városba, London, Párizs, München, Milánó, Moszkva, Eindhoven, Malmö mellett Tel Avivba is van közvetlen menetrend szerinti járata Debrecennek és a kelet-magyarországi régiónak.

 

Május 14-én a Wizz Air, Közép-Kelet Európa legnagyobb légitársaságának döntését örömmel üdvözöltük, hiszen év végétől már 2 bázis gépet fog üzemeltetni a Debrecen Airportról és további 8 új úti céllal bővíti a debreceni kínálatot már 2018. decembertől. Barcelona, Dortmund, Doncaster, Bázel, Milánó-Malpensa és 2019. márciustól, három meseszép mediterrán sziget: Málta, Ciprus és Palma de Mallorca is elérhető lesz a cívisváros repülőteréről.

 

Gyenge forint és rendkívüli kereslet a charter járatok iránt

Az utóbbi hetek forint gyengülése tovább élénkítette a menetrendszerinti járatok beutazó forgalmát, valamint a gyenge török líra miatt rendkívül megnőtt a kereslet Törökországba egész Európából. A többi charter desztinációk is az elvárások felett teljesítenek így a szabad helyek kapacitása egyre kisebb. A Török Riviérára, Barcelonába, Zakynthosra, Hurghadaba és Burgaszba töretlen az érdeklődés és idén is túlkeresletről számolhatunk be.

Route Map_DEB_2019

A foci vb hatása

A Foci VB első heteiben sok szurkoló választotta a moszkvai járatokhoz a Debrecen Airportot Szerbiából és Lengyelországból is, akik részt vettek a FIFA 2018 VB-n.

 

A női junior világbajnokság

A július elején kezdődött Debrecenben zajló XXI. IHF női junior kézilabda-világbajnokságra az orosz, francia, német, svéd/dán, BENELUX versenyzők és szurkolók közvetlen járatokkal vagy a Lufthansával müncheni átszállással érkezhettek Debrecenbe. Az idei VB által Debrecen nemzetközi brandje és ismertsége is szignifikánsan nőni fog a nemzetközi media által.

Európai nyári szünetek

A Debrecen Airport vonzáskörzetében lévő országokban már javában tart a nyári szünet, de például Hollandiában és sok küldő országban mint az Egyesült Királyság, Franciaország és Bajorországban még a következő hetekben ill. július végén kezdődik a vakáció így onnan a turisták családos része akkor indul el, így a reptér dolgozói is maximális kapacitással készülnek a Campus fesztivál hetében és azon túl is a legforgalmasabb nyári időszakra.

Szűkülő kínálat a konkurens regionális repülőtereken

Kassán stagnáló ill. Nagyváradon csökkenő tendenciát mutat az elérhető desztinációk száma és az ülőhelykapacitás is. Mindeközben a debreceni járatsűrítéseknek ill. a májusi bejelentésnek köszönhetően 2018-ban és 2019-ben további jelentős növekedésre számítunk a Debrecen Airporton a külföldi turisták és üzleti utasok által eltöltött vendégéjszakák számát illetően ill. a régió szállodáinak kihasználtsága is folyamatosan fog javulni.

A vendéglátóhelyek, szabadidős és rekreációs szolgáltatók ill. a személyszállító cégek forgalma és az ÁFA és IFA bevételek is jelentősen fognak növekedni a régiónkban. Kárpátaljáról, Kelet-Szlovákiából és a Partiumból és Hajdú-Bihar megyéből is egyre többen választják a Debrecen Airportot, hiszen a mi repülőterünk kínálja a legtöbb alacsony viteldíjú úti célt a régió regionális repülőterei közül. Így a Debrecen Airport helyzeti előnybe került és stratégiai célként a régió vezető repülőterévé kíván válni 2019-től.”

 

2018-AS NYÁRI ÚTI CÉLOK A DEBRECEN AIRPORTRÓL

Desztináció Ország Légitársaság/Utazásszervező Típus
München Németország Lufthansa menetrend szerinti
London-Luton Egyesült Királyság Wizz Air menetrend szerinti
Eindhoven Hollandia Wizz Air menetrend szerinti
Paris-Beauvais Franciaország Wizz Air menetrend szerinti
Milano-Bergamo Olaszország Wizz Air menetrend szerinti
Malmö Svédország Wizz Air menetrend szerinti
Tel Aviv Izrael Wizz Air menetrend szerinti
Moszkva Oroszország Wizz Air menetrend szerinti
Barcelona Spanyolország Travel Service/IBUSZ charter
Zakythos Görögország Travel Service/IBUSZ charter
Antalya Törökország Corendon és Travel Service /Sun and Fun charter
Burgasz Bulgária Bulgarian Air/Robinson charter
Drezda/Lipcse Németország Germania/Salamon Reisen beutazó charter
Hurghada Egyiptom FlyEgypt/ETI charter