Debrecen Hotels

Jövőre már a Szent István szobor társaságában ünnepeljük augusztus 20-át Debrecenben

  2018 Sze 29 / #debrecen
Google ads
Google ads

A debreceni közgyűlés szándéka, hogy Szent István államalapító királyt ábrázoló művészeti alkotást helyez el Debrecenben. A Kulturális Bizottság a közeljövőben megújuló köztereink közül

a Dósa nádor teret javasolja államalapító királyunk szobrának elhelyezésére.

A városi szintű ünnepségek megtartására is alkalmassá váló tér nemcsak megfelelő, hanem méltó helyszín is a szobor elhelyezéséhez.

Az alkotás megvalósítására országos, nyilvános pályázat keretében csak hivatásos, Magyarországon élő és határon túli magyar szobrászművészek pályázhatnak.

A pályázók a kiírásban szereplő dokumentációt 2018. november 30-ig kell, hogy benyújtsák. A pályamunkákat zsűri értékeli, mely összetételében reprezentálja a városvezetést, az alkotóművészeket, de megjeleníti a művészetekkel és a történettudománnyal foglalkozó intézményeket is.

A zsűri javaslata alapján a közgyűlés dönt majd a megvalósításra kerülő pályamunkáról.

A pályázat díjazására mindösszesen bruttó 5 millió forint áll rendelkezésre.

A kiíró a nettó 68 millió forintot meghaladó pályázatot érvénytelennek minősíti és azt az értékelés, bírálat során nem veszi figyelembe.

A pályamű részletes költségvetésében a talapzat költségét külön dokumentumban kéri benyújtani, mivel azt az önkormányzat nem számítja bele a pályázati összeghatárba, tekintettel arra, hogy a talapzat műszaki tervét és kivitelezését saját maga kívánja megvalósítani. A nyertes pályamunka elkészítésének határideje 2019. augusztus 1. A szobor avatásának tervezett időpontja: 2019. augusztus 20.