Debrecen Hotels

Jönnek az új üzemek, átépítenek egy fontos közlekedési csomópontot Debrecenben

  2019 Júl 30 / #debrecen
Google ads
Google ads

A debreceni Déli Gazdasági Övezet megközelíthetőségének javítása és a forgalombiztonság növelése érdekében a 47-es számú főút 6+872 kilométerszelvényében található csomópontot átépítik. A Magyar Közút Zrt. beruházásában egy három ágú, úgynevezett osztályozós csomópont jön létre.

 

A Déli Gazdasági Övezet a város egyre fontosabb ipari területe.

Jelenleg a Krones, a Continental és az ITK Holding épít üzemet a területen, s 2019 júliusának elején a Deufol jelentette be ugyanezt. A vállalkozások és az ott dolgozók minél jobb kiszolgálása érdekében is fontos ez a közlekedési fejlesztés

– mondta el az osztályozós csomópontról szóló sajtótájékoztatón Barcsa Lajos alpolgármester 2019. július 30-án.

Debrecen felől egy külön jobbra kanyarodó sáv, Mikepércs felől pedig egy külön balra kanyarodó sáv épül, 150-150 méter hosszúságban. A 47-es főút keleti oldalán haladó kerékpárutat a csomópontban átvezetik. A kivitelezési munkálatok során a Kondoros-hidat nyugati irányban, az ipari park felé szélesítik. A beruházás külterületre esik, ezért az osztályozós csomópont területén közvilágítási hálózatot építenek ki.

A kivitelezési költségeket – Debrecen önkormányzata és a Magyar Közút Zrt. között létrejött megállapodás alapján –

az önkormányzat finanszírozza több mint bruttó 430 millió forint értékben.

A munkálatokat a Zemplénkő Kelet-magyarországi Építőipari és Bányászati Kft. végzi.

A munkaterület átadása 2019. július 25-én megtörtént, a munkálatok pedig július 29-én elkezdődtek. A több ütemben elvégzendő munkát 90 naptári nap alatt kell megvalósítania a kivitelezőnek, a várható befejezési határidő 2019. október 23. Ezt követően kerül sor a műszaki átadás lezárására, mely 15 naptári napot vesz igénybe.

A kivitelezést a 47-es főút forgalmának fenntartásával kell megvalósítani, de az arra közlekedőknek sebességkorlátozásra, előzési tilalomra és félpályás szakaszos útlezárásra, valamint jelzőlámpás forgalomirányításra lehet számítani. A 4+970 kilométerszelvényben (autókereskedés) lévő csomóponti területen ideiglenes jelleggel változik a forgalmi rend, azért, mert lesz olyan építési ütem, amikor az ipari park útcsatlakozását (6+872 kilométerszelvény) lezárják.

A munka zavartalan és gyors lebonyolítása érdekében, valamint az útszakasz rendkívül forgalmas mivoltára tekintettel kérik az arra közlekedőket, hogy a munkaterület közelében fokozott figyelemmel és türelemmel, nagyon körültekintően, a kihelyezett jelzéseknek megfelelően közlekedjenek!

Fotók: Miskolczi János