Debrecen Hotels

Jön Juncker elnök éves beszéde az EU helyzetéről

  2018 Sze 11 / #debrecen
Google ads
Google ads

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke 2018. szeptember 12-én, szerdán tartja meg az Európai Unió helyzetét értékelő idei beszédét Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén.

Az Unió helyzetét értékelő beszédben az elnök minden évben számba veszi az elmúlt év eredményeit és ismerteti a következő év prioritásait. Felvázolja továbbá, miként fogja kezelni a Bizottság az Európai Unió előtt álló legsürgetőbb kihívásokat. Az idei beszédre a 2019. évi parlamenti választásokat megelőzően és a 27 tagú Európai Unió jövőjéről zajló vita jegyében kerül sor. Tavalyi beszédében Juncker elnök felvázolta elképzeléseit arról, hogyan alakulhat az Európai Unió 2025-ig. A beszédet konkrét kereskedelmi, befektetésátvilágítási, kiberbiztonsági, ipari és adatvédelmi kezdeményezések kísérték. Az idei beszédhez szintén társulni fognak olyan új javaslatok, amelyek azonnal tettekre váltják az elhangzott szavakat.

Az Unió helyzetéről szóló beszéd annak az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal folytatandó párbeszédnek a kezdetét jelenti, amelynek célja a Bizottság éves munkaprogramjának előkészítése. A beszédet az európai parlamenti képviselőkkel folytatott plenáris vita követi. Az Unió helyzetéről szóló beszédre első alkalommal 2010-ben, a Lisszaboni Szerződés hatálybalépését követően került sor.