Debrecen Hotels

Jön az Oscar-gála, magyar film is esélyes a győzelemre

  2018 Már 04 / #debrecen
Google ads
Google ads

Ma adják át 90. alkalommal az Oscar-díjakat. A legjobb idegen nyelvű film kategóriában Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása is esélyes az Oscarra.

Egy korábbi csoportkép az amerikai filmakadémia idei díjára jelölt alkotók vacsoraestjének résztvevőiről a Beverly Hilton szállodában, a kaliforniai Beverly Hillsben 2018. február 5-én. Az első sorban, a szobortól jobbra a második Enyedi Ildikó filmrendező, akinek Testről és lélekről című alkotása a legjobb idegen nyelvű film kategóriában kapott jelölést. Fotó: MTI/AP/Invision/Danny Moloshok

A legjobb idegen nyelvű filmek mezőnyében Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nem a legesélyesebb az Oscar-díjra, ugyanakkor a tavalyi magyar győztes, a Mindenki sem tartozott akkor a legesélyesebbek közé, mégis elnyerte a díjat

– mondta Szöllőskei Gábor filmes szakújságíró az M1 aktuális csatornán.

A szakértő elmondta, a vasárnap esti (magyar idő szerint hétfő hajnali) 90. Oscar-díjátadó esélyese a chilei A fantastic woman és a svéd A négyzet.

Én úgy gondolom, most is van esély, lehet benne bizakodni, talán a témája az, ami kicsit közelebb hozhatja az akadémiai tagokhoz a Testről és lélekrőlt

– fogalmazott a szakértő.

Hozzátette, az sem elhanyagolható tény, hogy Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező a mezőnyben, ami a metoo-kampány idején fontos lehet.

A Testről és Lélekről rendezője a díjkiosztó előtt vallott a filmmel kapcsolatos érzéseiről

Marie Claire magazin alig egy nappal a gála előtt, a rendező és a film tiszteletére rendezett fogadáson kérdezte a rendezőnőt.

lapnak Enyedi Ildikó azt mondta:

Én azt várom… azt gondolom, hogy nem mi fogunk nyerni. De nem baj, mert akkor a következő filmmel vissza fogunk jönni. Nagyon-nagyon örülök, hogy ilyen jó filmek között vagyok, nagyon örülök, hogy ilyen jó alkotók között vagyok. Egy ilyen társaságban büszke lehetek arra, hogy egyik vagyok az ötből. És örülök, hogy végig csinálom ezt az egészet és belelátok, hogy hogy működik ez az egész masinéria.

A háromórás, élő televíziós közvetítés házigazdája a tavalyi év után idén is Jimmy Kimmel lesz. A népszerű műsorvezető biztos, hogy reagál majd a Hollywoodot megrázó szexuális zaklatási botrányokra és az áldozatokért kiálló MeToo-kampányra.

A MeToo szervezői már jelezték: nem tartják lényegesnek, hogy a gála vörös szőnyegén vonuló sztárok fekete ruhában tanúsítsák szolidaritásukat az áldozatokkal, fontosabbnak érzik a tetteket, és azt tervezik, hogy inkább a műsorban szentelnek egy pillanatot a közös kiállásnak.

A Los Angeles-i Dolby Színházban rendezett Oscar-gálát világszerte 225 országban és térségben közvetítik, Magyarországon a Duna Televízióban látható az élő adás.