Debrecen Hotels

Jön az Országos Bírósági Sportnapok

  2019 jún 13 / #debrecen
Google ads
Google ads

Pár hét és kezdetét veszi 2019. július 12-én a VIII. Országos Bírósági Sportnapok. Rengeteg teendője van addig a szervező csapatnak, ugyanakkor a sportolók is lázasan készülnek a megmérettetésre. Az alábbi interjú a Debreceni Járásbíróság bírósági ügyintézőjével dr. Kiss Gergely Árpáddal készült, aki sakkozóként fogja képviselni a Debreceni Törvényszéket a sportnapokon.

Mit jelent számodra a sakk? Mindig is meghatározó volt az életedben?

A sakk közel 12 éve igencsak meghatározó szerepet játszik a mindennapjaimban, hobbiként, sportként és kemény munkaként tekintek rá. Mindamellett, hogy egy jó közösségépítő szórakozás, nagyon jó fejlődési lehetőség is, hiszen fejleszti az analitikus gondolkodást, felelős döntéshozatalra sarkall, erősíti a küzdőszellemet, kitartásra nevel.

Versenyszerűen sakkozol? Melyik osztályban?

Igen, közel 10 éve versenyzek, számos egyéni és csapatversenyen vettem részt és szerencsére sok érmet is sikerült bezsebelnem az évek alatt. A Nemzeti Bajnokság I/B. osztálya volt a legmagasabb divízió, ahol játszottam, jelenleg NB II-es és megyei csapatokban játszom.

Hogyan alakult ki a szenvedély eziránt a sport iránt?

Általános iskolás koromban a barátaimmal a délutáni focik mellé akartunk keresni valami extra elfoglaltságot, és gondoltuk, hogy “brahiból” beugrunk a helyi sakkszakkörre. Itt egy egész jó társaság alakult ki, és az edzőnk, Nádasi Lajos javasolta, hogy próbáljuk ki magunkat amatőr versenyeken. A bandánk egész szépen helytállt a különböző iskolai tornákon, így a sikerélmény is adott volt.

Kik a példaképeid magyar illetve nemzetközi szinten?

Mindig felnéztem azokra a sportolókra, akik a monotonitással együtt járó, rendszeres kemény munkával és alázattal sikert, fejlődést és megbecsülést tudtak elérni. Jelenleg talán a regnáló világbajnok, Magnus Carlsen meccseit nézem legszívesebben szívós, megalkuvás nélküli, kreatív játékstílusa miatt.

Hála Istennek, igen sok tehetséges és sikeres magyar sakkozóval büszkélkedhet nemzetünk, így kiemelni közülük bárkit is nehéz lenne, ha valakit mégis megnevezhetnék, az Gledura Benjámin lenne, hiszen közel 20 évesen a világ elitjátékosai között játszani nem kis teljesítmény.

A bírósági teendőid mellett mennyi idő jut erre a sportágra?

Szerencsére sikerült úgy beosztani az időmet, hogy a bírósági feladatokra, a versenyzésre és az oktatásra is jusson elegendő idő. Be kell valljam, ez utóbbi trükkös feladat, ugyanis a tanítványok igényeihez igazítani az edzéseket nem mindig könnyű, habár nekem az a meggyőződésem, hogy amit szeretsz csinálni, arra mindig van idő. Szeretem ezeket csinálni, így van rájuk időm.

Van kedvenc lépéskombinációd?

Erre a kérdésre szinte lehetetlen válaszolni, ugyanis a sakkjáték szépségét – és nehézségét – az adja, hogy az elméleti tudást, mintákat hogyan kombináljuk az egyedi állásokban megjelenő, még korábban nem látott nehézségekkel. Az alapos felkészülés és a kreativitás egyenrangú követelmények, de ez talán minden egyes döntéshozatal során így működik. Minél többet sakkozol, annál több alapos döntés meghozatalára leszel képes, úgy, hogy a következményekért tudod vállalni a felelősséget.

Vettél már részt bírósági sportrendezvényen? Milyen élményeid fűződnek ehhez?

Mivel még csak március óta dolgozom a bíróságon, így e rövid idő alatt még nem volt szerencsém részt venni ilyenen, azonban a júliusban megrendezendő Bírósági Sportnapok alkalmával a Debreceni Törvényszéket fogom képviselni, remélem sikerrel!