Jön a Phoenix Fireball – Debreceni EAC – Floorball bajnoki elődöntő

2019.03.01

Elérkezett a Salming OB I-es floorball bajnokság java: szombaton kezdetét veszi a rájátszás és a legjobb négy között ott találjuk az újonc DEAC gárdáját is!

A play off során új bajnokság veszi kezdetét: az alapszakasz során szerzett pontok itt már nem számítanak. A bajnoki döntőbe két győzelemig tartó párharc során vezet az út és a debreceniek nem könnyű feladattal szembesülnek: a bajnoki címvédő Phoenix Fireball ellen kell megvívni ezt a párharcot az egyetemistáknak.

Amit a rájátszásról tudni érdemes: ahogy említettük, két győzelemig tartó párharc vár a felekre, azaz maximum három párharc dönti el a továbbjutás kérdését. Az alapszakasz során előrébb végző csapat rendelkezik a pályaelőnnyel: ők a pályaválasztók az első mérkőzésen és amennyiben szükséges, akkor a harmadik párharc során is. A gólarány nem számít, csak a győzelmek: amennyiben a rendes játékidőben döntetlen állást harcolnak ki a csapatok, akkor 10 perc hosszabbítás következik, amely aranygólig tart. Ha a ráadás sem hoz döntést, akkor 5-5 büntető következik és ha az öt párt követően sincs győztes, akkor az egyik félnek hibáznia kell, a másiknak viszont gólt kell elérnie. Az elődöntő párharcának győztesei az aranyéremért, míg a vesztesei a bronzért vívnak majd újabb két győzelemig tartó csatát. A fentiek is mutatják: itt tényleg új viadal kezdődik és minden félnek lesz lehetősége arra, hogy továbbjusson, érmet szerezzen a szezon végén.

Esélyek azért természetesen itt is vannak és az utóbbi évek a címvédő mellett szólnak: rutinos gárda, amelyet Pafféri András vezetőedző évek óta jól összerakott gépezetként vezet. Eddig három bajnoki és szintén három kupasiker jelzi munkájuk sikerességét. Az alapszakaszt is makulátlan mérleggel zárták a tűzmadarak, ám éppen a debreceni Magyar Kupa Final Four-ja is megmutatta, hogy őket is le lehet győzni.

A deberceniek ellentétes utat jártak be, mint riválisuk: az egyetemista csapat az utóbbi éveket a második vonalban töltötte, de a tavalyi év már jó alapot jelentett az idei élvonalbeli szereplésre. Rá is tudtak tenni egy lapáttal Varga Tiborék: az újonc évben nem illetődtek meg a DEAC-os fiúk és magabiztosan vívták ki a rájátszást érő pozíciót. A hazai mezőnyben is kiemelkedő tudású Varga Gergő mellé többen is felzárkóztak: Nyisztor Szabolcs és Radványi Balázs mindenképpen említést érdemel, míg a kapuban dr. Héjja Gábor és Dorogi Kristóf adott megfelelő stabilitást.

A csapatok nagyon készültek, mindkét oldalon a meghatározó játékosok is felspanolva várják a találkozót. A Phoenix részéről Rési Zoltán a következőt nyilatkozta. „ Tekintve, hogy a debreceniek idén törtek be ismét a Férfi OB I mezőnyébe, csupán az idei két egymás elleni meccsünkön szerzett tapasztalataimra tudok igazán támaszkodni. De pont ezzel kapcsolatos az egyik dolog, ami említésre méltó őket illetően, hiszen új csapatként rögtön bejutottak a felsőházba és így már most bebizonyították, hogy ebben a ligában van a helyük. Véleményem szerint ez nagyrészt odaadásuknak köszönhető, de fontos megemlíteni, hogy néhány kiemelkedően erős játékossal is rendelkeznek, amit a kanadai táblázat is alátámaszt. Eddigi edzéstervünk alapjában véve nem változott, utóbbi edzéseinket talán még inkább szenteltük csapatunk egyik erősségének ápolására, a gyors, rövid passzos játékra, ezen felül a lövések számának növelésére, pontosságának fejlesztésére. A Magyar Kupát idén nem sikerült megnyernünk, így most a bajnokságban mindenképpen javítani szeretnénk és a szombati mérkőzésen valamint az azt követő időszakban is igyekezni fogunk a legjobb formánkat hozni.”

A DEAC részéről a szintén jó szezont produkáló Okos Csanád állt rendelkezésünkre. „ Személy szerint életem első OB1-es rájátszása fog következni, ami mindenképp jó érzés, hogy már az első évben amit az első osztályban játszom, playoffban vagyunk. Mint bármilyen csapatsportban, ez egy különleges szakasza az idénynek, többségében másképp alakulnak az eredmények, mint az alapszakaszban de nyilván ez nem jön magától. 2 győzelmig tart egy párharc, ami azt jelenti, hogy nem igazán van idő hibázni és ezek a kulcspontok, amik dönthetnek, hogy a két csapat játékosai közül kik tudnak végig figyelmeztetten, higgadtan játszani. Természetesen azt nem szabad elfelejteni, hogy alapszakasz győztes ellen játszunk, viszont úgy gondolom, hogy minden mérkőzés 0-0-ról kezdődik és ha a pályán levő játékosainkból mindenki a 100%-os saját teljesítményét tudja hozna magából, akkor nagy esélyünk lehet a továbbjutásra!”

Az első mérkőzésre tehát szombaton, a Phoenix Fireball törökbálinti otthonában kerül megrendezésre. A találkozót minden DEAC szurkoló élőben megtekintheti a floorball szakosztály facebook oldalán is!

Bajnoki elődöntő, 1. mérkőzés:
Phoenix Fireball – Debreceni EAC
2019. március 2. (szombat), 18:30
Törökbálint, Köztársoság tér 8

az eredeti hír itt elérhető