Jelentősen emelkedik a kihelyezett lakáshitelek és személyi hitelek összege

2018.01.06

Az újonnan kihelyezett lakáshitelek összege 2017 első 11 hónapjában 594 milliárd forint volt, ami 38,5 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest, ezzel párhuzamosan pedig az új személyi hitelek összege 47 százalékkal 283,6 milliárd forintra nőtt – derül ki a BankRáció.hu legfrissebb hivatalos adatok alapján készült összesítéséből, amit pénteken jutattak el az MTI-nek.

A közlemény idézi Trencsán Erikát, a BankRáció.hu szakértőjét, aki kifejtette: a lakossági hitelezés folyamatosan növekedési pályán van és 2018-ban is jelentős kereslet várható a lakáshitelek és a személyi hitelek piacán.

Több tényező is segíti a lakossági hitelezés bővülését, példaként említették, hogy részben a reálbérek emelkedése miatt nőttek a háztartások bevételei, valamint az alacsony kamatkörnyezet miatt a korábbi években megszokottnál a lakáshitelek és a személyi hitelek is olcsóbbá váltak.

Trencsán Erika szerint bár a lakosság egyre több hitelt vesz fel, ugyanakkor az is látható, hogy számukra fontos a kiszámíthatóság. A 10 évnél hosszabb időre fix törlesztő részletet garantáló lakáshitelek összege a múlt év első 11 hónapjában meghaladta a 34 milliárd forintot, ami 44 százalékos emelkedés. Hozzátette, arra számítanak, hogy idén tovább emelkedik majd ezeknek a típusú lakáshiteleknek a részaránya. A több évig fix törlesztő részlettel rendelkező lakáshitelek iránti kereslet pedig fokozhatja a bankok közötti versenyt, ezáltal ezek a konstrukciók olcsóbbá válhatnak – olvasható a BankRáció.hu közleményében.
A szakértő ezen felül azt javasolta, hogy aki hitelfelvételt tervez, ne csak a saját bankjának az ajánlatát vegye számításba, hanem minél több ajánlatot nézzen meg, mert jelentős különbségek lehetnek.

Arra is rámutattak, hogy bár a lakossági hitelezés meredek emelkedőn van, egyelőre nincs szó túlzott eladósodásról, ez pedig olyan beépített fékeknek köszönhető mint a jövedelemarányos törlesztő részletre vonatkozó szabály, amely megakadályozza, hogy a háztartások túl sok hitelt vegyenek fel.

az eredeti hír itt elérhető