Jégkorong Erste Liga: elődöntőben a DEAC

2022.03.11

A DEAC 7-4-re legyőzte a vendég Újpestet a jégkorong Erste Liga negyeddöntőjében, és így 4-2-es összesítéssel bejutott az elődöntőbe, ahol majd a címvédő, az alapszakaszban legjobb Csíkszeredával találkozik.

Az UTE – amely felsőházi kiemeltként választhatott ellenfelet a DEAC és a Brassó között – múlt kedden hosszabbítás után kikapott, aztán szerdán visszavágott. A hétvégi két debreceni felvonást a hazaiak nyerték, előbb 5-3-ra, majd 6-2-re. Szerdán így már a továbbjutásért lépett a Megyeri úti csarnok jegére a Magyar Kupa-győztes DEAC, de hosszabbításban kikapott.

A pénteki mérkőzésen a hajdúságiaknál két ponterős légiós, Jan Dalecky és Hugo Turcotte, valamint Hári Norbert, a túloldalon pedig Rajna Miklós, Varga Arnold, Erik Robichaud és Csergő Hunor hiányzott.

A 2. percben a saját harmadában eladta a korongot az Újpest, ebből Mazzag Dániel büntetett. Ám 48 másodperc múlva egyenlítettek a vendégek. A hazaiak a félpályánál elveszítették a pakkot, és a kontrából az ex-debreceni Kiss Patrik közelről nem hibázott. Dominik Novotny kiállítása alatt Molnár Dávid lőtt a vendég kapuba, azonban az emberhátrányos gólt magas bot miatt – hosszú videózás után – nem adták meg. Aztán a fővárosiak kihasználták a fórt egy másik korábbi debreceni hokis, Németh Attila révén.

A meccs derekán egy célt tévesztett lövés visszajött a hátsó palánkról, Gőz Balázs reagált a leggyorsabban, és egyenlített. Az UTE 38 másodperccel később visszavette a vezetést, Kiss Patrik a Hetényi Zoltán mamutjáról kipattanót emelte a léc alá. Elcserélte magát a vendéggárda, ebből Berta talált be. Még a második szünet előtt Sági Márton hát mögötti passzal hozta helyzetbe Bertát, akinek ez már a hetedik gólja volt a playoffban. A hazaik csatára rácsban játszott, mert két nappal korábban súlyos arc- és szájsérülést szenvedett. Közvetlenül a harmad végét jelző dudaszó pillanatában ismét a vendégek kapujába került a korong, ám a visszajátszásból kiderült, hogy már letelt a játékidő.

A záró harmad 46. másodpercében Sági lőtt gólt Berta passzából, majd emberelőnyben Rastislav Spirko szolgálta ki remek passzal Vlagyiszlav Kulesovot Az orosz csatár másfél perc múlva jobbról mértani pontossággal lőtte ki a hosszú sarkot, és már négy gól volt a különbség. Ebből a harmadszor is eredményes Kiss Patrik faragott 5 és fél perccel a vége előtt, de nem forgott veszélyben a hazai siker.
Az előző idényben a DEAC 4-1-es összesítéssel ejtette ki az UTE-t a negyeddöntőben.

Korábban a címvédő Csíkszereda (1.), az FTC-Telekom (2.) és a Gyergyói HK (4.) lépett tovább, most pedig a DEAC (7.). A kiírás alapján a legelőkelőbb helyen továbbjutott Szereda majd a legrosszabb mutatóval állva maradt DEAC-cal, a másik ágon pedig az FTC a Gyergyói HK-val találkozik, Az is eldőlt már, hogy a jövő héten az FTC szerdán és csütörtökön, míg a Csíkszereda pénteken és szombaton játssza első két hazai összecsapását.

Eredmény:
Erste Liga, negyeddöntő, 6. mérkőzés:
DEAC-UTE 7-4 (1-2, 3-1, 3-1)
A párharcot 4-2-es összesítéssel a DEAC nyerte.

az eredeti hír itt elérhető