Debrecen Hotels

Jéggel, viharos széllel érkeznek a heves zivatarok, narancs riasztást adtak ki Hajdú-Biharra

  2022 júl 30 / #debrecen
Google ads
Google ads

Délután a Tisza vonalában hevesebb zivatarok is kialakultak, amelyek rendszerbe szerveződve vonulhatnak kelet, északkelet felé, és leginkább az Alföld középső, keleti részét érinthetik nagyobb területen is – jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A zivatarokhoz 60-80 fölötti, néhol akár 90-100 km/h-t elérő, esetleg azt meghaladó viharos szélrohamok, felhőszakadás (helyenként rövid idő alatt ~30-50 mm csapadék) és jégeső (néhol 2 cm feletti átmérő) társulhat. A heves zivatarokból álló rendszer az élféli órákban kelet északkelet felé elhagyja az országot. Eközben a front mögött a nyugati, északnyugati vidékeken kialakuló záporok közül is bedörrenhet egy-kettő.

Vasárnap napközben is lehet számítani zivatarokra, főként az északi és a keleti megyékben – legnagyobb számban várhatóan Borsodban és Szabolcsban, arrafelé felhőszakadáshoz (rövid idő alatt > 25-30 mm csapadék) is kedvezőek a feltételek.

A zivatarveszély miatt a legtöbb tiszántúli járásra (az összes hajdú-biharira is) másodfokú (narancs) riasztást adtak ki:

A hidegfront előtt ma még a keleti országrészben még magasra emelkedik a hőmérséklet, és emiatt arrafelé a napi átlag 25-26 fok körül várható. Azonban délután, este az intenzív csapadékgócoknak köszönhetően ott is mérséklődik a meleg. Vasárnap már sehol sem közelíti meg a napi középhőmérséklet a 25 fokot.