Debrecen Hotels

Javul a megye közbiztonsága, Kósa Lajosnak is van már Bocskai-szablyája

  2022 ápr 29 / #debrecen
Google ads
Google ads

Tovább javult a hajdú-bihari települések közbiztonsága – állapították meg a megyei közgyűlés április 29-ei ülésén.

Az ülés elején Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke Bocskai-szablyát nyújtott át Kósa Lajos és Dr. Pósán László megválasztott országgyűlési képviselőknek. 

Ezt követően Dr. Gyurosovics József megyei rendőrfőkapitány számolt be a közgyűlésnek a megye közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és feladatokról, a határrend és a határőrizet helyzetéről, valamint a határforgalom alakulásáról. Elöljáróban hangsúlyozta, hogy országos viszonylatban a megyei állomány már hatodik éve az első helyen teljesít, majdnem minden mutató tekintetében az első helyen áll Hajdú-Bihar megye.

A tájékoztatás alapján Hajdú-Biharban 2021-ben az előző évhez képest 0,6 %-kal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma.

A közlekedésbiztonsági helyzetről pedig elmondható, hogy a személysérüléssel járó közúti közlekedési balesetek számában 7 %-os emelkedés volt, ezen belül a halálos kimenetelű, illetve a könnyű sérüléssel járó balesetek száma emelkedett. A legtöbb balesetet továbbra is a személygépkocsi vezetők, ezt követően a tehergépkocsi vezetők, illetve a kerékpárosok okozták.

A beszámoló szerint a migrációs nyomás nem várt mértékben emelkedett, ugrásszerűen nőtt az elfogott tiltott határátlépők és embercsempészek száma.

Beszámolt a tavalyi évről a hajdú-bihari rendőrkapitány, majd kapott egy Bocskai-szablyát

Összességében látható, hogy 2021. évben a megyében tovább javult a települések közbiztonsága, a bűnözés nem vett kedvezőtlen irányú elmozdulást, a bűncselekmények struktúrája nem mutatott jelentős változásokat.

A beszámoló után Pajna Zoltán Dr. Gyurosovics Józsefnek is átadta a megyei önkormányzat által készíttetett Bocskai-szablyát, mely a térségi identitás, a térséghez kötődés erősítésének, a hajdú-bihariak összetartozásának szimbóluma. Ezt követően átnyújtotta „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának emlékérmét” „Hajdú-Bihar Megye Rendőre” felirattal Dr. Péter Sándor rendőrezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltség vezetője részére a megye közbiztonságának, határőrizeti rendjének megőrzése, javítása terén végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként. 

A testület egyebek mellett elfogadta a megyei önkormányzat tulajdonában lévő Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2022. évi üzleti tervét, majd a képviselők zárt ülés keretében a 2021/2022-es tanévi Sportösztöndíjra pályázókról is döntöttek. 

Fotó: HBMÖ