Debrecen Hotels

Játékosan tanították meg az újraélesztésre a debreceni gyerekeket

  2019 máj 28 / #debrecen
Google ads
Google ads

Óvodásoknak és középiskolásoknak tartottak interaktív újraélesztési bemutatót a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában május 27-én, a sürgősségi orvostan európai napján. A rendezvényen csaknem 120 gyereknek mutatták be az újraélesztés alapjait.
Játékos formában ismerkedtek a sürgősségi betegellátással azok az óvodások, akik részt vettek a DE ÁOK Sürgősségi Orvostan Tanszék hétfői nyílt napján. A gyerekeket Szabó Zoltán tanszékvezető és Németh Norbert, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) oktatási dékánhelyettese köszöntötte az Interaktív Orvosi Gyakorlati Központban.

– Az elsősegélynyújtás és a sürgősségi betegellátás a legkisebbeket is érintheti. A óvodásoknak az életkori sajátosságok figyelembevételével, játékosan tanítjuk meg, hogyan ismerjék fel azt, ha valaki bajba kerül, és hogyan hívjanak segítséget – mondta a hirek.unideb.hu-nak Szabó Zoltán tanszékvezető.

A Debreceni Egyetem csaknem 30 óvodásának megmutatták hogyan vegyék észre, ha valaki nem lélegzik, majd az orvosokkal közösen gyakorolták, miként kiabáljanak mentőért és kérjenek segítséget a felnőttektől.
A 4-5 évesek élethű maketteken, úgynevezett ambu babákon is kipróbálhatták az újraélesztést, továbbá egy mentőautóba is beülhettek.

Az ovisok mellet középiskolások is részt vettek a programon. Nekik az alapszintű újraélesztést és a félautomata defibrillátort használatát mutatták be a Klinikai Központ szakemberei. A „Merj segíteni – életet menthetsz!” című nyílt nappal a Debreceni Egyetem is csatlakozott a sürgősségi orvostan európai napjához. Május 27-én országszerte tartanak olyan rendezvényeket, amelyek a sürgősségi ellátás izgalmas világához viszik közelebb a laikus érdeklődőket.

unideb.hu