Debrecen Hotels

Játékos programokkal jön az autómentes nap a Nagyerdőn

  2018 Sze 18 / #debrecen
Google ads
Google ads

Debrecen ismét csatlakozott az Európai Mobilitási Hét programsorozatához. Ennek keretében 2018. szeptember 22-én, szombaton autómentes nap lesz a Nagyerdőn.

Az egész napos rendezvényen lesz Útrakelő – közlekedési verseny, Forgalmi játék, KRESzKerék – közlekedj szabályosan verseny, ahová kerékpárosok jelentkezését várjuk. A versenyzőknek megadott útvonalat kell megtenniük, ahol „láthatatlan” ellenőrző pontokat állítunk fel. Nem a gyorsaság! A szabályos közlekedés számít! Gyere a Nagyerdőre és mutasd meg , hogy Te tudsz a legszabályosabban kerékpározni!

A Ködszínház mellett ezentúl még sok érdekes program vár! Természetesen a zöld közlekedés jegyében! Megnézheted a nagyjármű-kiállítást, az emobilitás szerelmeseinek több elektromos autót is felsorakoztatunk, de kipróbálhatod a legújabb őrületet, a hoverboard-ot és a segway-t is. Ügyességi pályát állítunk fel neked! Próbáld ki magad!
Lesz itt rendőrségi KRESZ-pálya, együtt játszhatsz a Zsuzsival és kipróbálhatod magad a DERKE sátoránál is.

Gyere el, játssz, szórakozz és a nap fénypontjaként, nyerj hőlégballonozási lehetőséget!

Tegyünk együtt az élhető, zöld környezetért!

Részletes program:

ÚTRAKELŐ – DKV közlekedési verseny:

A résztvevők feladata a városon belül a Segner téri regisztrációs ponttól, a Nagyerdei rendezvény helyszínére eljutni közösségi közlekedési eszközök igénybevételével. A tervezéshez a DKV honlapjának útvonaltervezőjét, a TransIT DKV mobil alkalmazást és a legújabb internetes felületet, a Google térképet is használhatják a csapatok.

A verseny feltételei:
A versenyen elsősorban 2-6 fős csapatok, családok vehetnek részt. A regisztrációnál a versenyzők megkapják menetlevelüket, és a kapcsolódó feladatsort. A csapatoknak a városban a közösségi közlekedési járműveket használva fel kell keresniük három helyszínt ahhoz, hogy az adott kérdéseket meg tudják válaszolni. A játékban az idő is számít. A regisztrációnál rögzítjük a csapat indulásának valamint a beérkezési ponton az érkezésének időpontját. A menetlevélen feltüntetjük a csapat létszámát is. A versenyzők, egy erre az alkalomra gyártott mentejeggyel tudnak utazni. Ugyanazt a jegyet minden járművön érvényesíteni kell, a menetjegy két végén, elején és hátulján.

REGISZTRÁCIÓ:
Helye: 
DKV sátor, Segner tér
Ideje: 09.00-11.00 között

ÉRKEZÉSI PONT:
Helye: 
DKV sátor, Ady Endre út
Ideje: 11.00-13.30 között

FORGALMI JÁTÉK:

Aki otthon hagyja autóját, a forgalmi okmánya felmutatásával ingyen utazhat a DKV Zrt. járatain. Múlt évtől egy egész család, maximum 4 fő (2 felnőtt és 2 gyerek) utazhat egyszerre díjmentesen a járatainkon ezen a napon. Azok az utasok akik, az első ajtón felszállva, a járművezetőnél felmutatják forgalmijukat, egy érték nélküli menetjegyet kapnak, melyet ajándékra válthatnak a DKV Zrt. rendezvény helyszínén felállított sátránál. Akik menetjegyükkel fotózkodnak a szelfi keretünkkel és felrakják a Facebookra, azok között egy Nappali bérletet sorsolunk ki a Kölcsey Mélygarázsba.

KRESZKerék  – Közlekedj Szabályosan!
A DKSI jóvoltából.

Szabályos és biztonságos kerékpározás érdekében kerékpáros KRESZ versenyt hirdetünk debreceni útvonalon. A jelentkezők sorszámozott láthatósági mellényt viselve teszik meg a számukra kijelölt útvonalat, miután KRESZ-tesztet töltöttek ki a DKSI sátorban. A szabályos közlekedést az útvonal különböző pontjain ellenőrzik. Az ellenőrzési pontokat nem fedjük fel a versenyzők előtt.

Indulási idő: 11.00 -13.00 között

Útvonal: Ady Endre út – Nagyerdei krt. –Pallagi út – Móricz Zsigmond út – Dóczy József u. – Körforgalom, Egyetem tér – Nagyerdei krt-ra balra fordulni, majd jobbra a Bodhegával szemben a Békás tó mellett elhaladó kerékpárúton keresztül a Vigadó téren át az Ady Endre úti kiindulási helyre.

NAGYERDEI PROGRAM
II. János Pál pápa tér – Ködszínház melletti terület
10.00 – 18.00 között

Arra törekszünk, hogy az egész napos rendezvényen azok számára is élményt nyújtsunk, akik a közlekedési versenyeken nem indulnak, viszont kilátogatnak a Nagyerdőre az Autómentes Napon.

10.00 Megnyitó
A 2018-as Nemzetközi Autómentes Napot megnyitja Dr. Papp László, polgármester (felkérés alatt)

Kiállító pontok:

 • Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság és a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság:kerékpáros ügyességi pálya, fegyverzet-technikai bemutató, toborzás.
 • DV Parking Kft.: Az elektromos autózás a jövő. A Társaság az autómentes napon az elektromos, környezetbarát autózás népszerűsítését tűzi ki célként. Elektromos autó kiállítás.
 • DKV Zrt.: járműkiállítás: önjáró trolibusz, UNIMOG, elektromos hajtású haszongépjármű.
  Az Autómentes Nap szinte minden évben, így az idén is egybe esik a Nemzetközi Troli Nappal, a Társaság ennek jegyében is szervezi a programokat.- Troli Túra: két időpontban indul el a trolibusz és tesz egy ingyenes utat a Nagyerdei Körúton a résztvevőkkel
  indulási időpontok: 13.00 és 14.00
  – Képkirakók
  – TOTÓ, teszt a SMART megoldások a közösségi közlekedésben
  – „Személyim a bérletem, Diákom a bérletem. Elektronikus bérlet igazolására ajándékot adunk. Web felületen történő vásárlás.
  – Selfi keret: fotózkodjon a forgalmi felmutatásáért kapott jegyével, és ha felteszi a Facebookra, sorsoláson vesz részt. Nyeremény: Nappali bérlet a Kölcsey mélygarázsba.
 • Inter Tan-Ker Zrt.: elektromos autóbusz és a Debrecenben gyártott új Mercedes-Benz autóbusz
 • NIMENDEE Kft.: Légy Hooverboard haver! Elektromos meghajtású sport- és közlekedési eszközök bemutatója, kipróbálási lehetőséggel!
 • Zsuzsi Erdei Vasút:
  • „ZSEV-KRESZ-TESZT”: gyereknek
  • „Közlekedem!”- a témához illően aszfaltrajzok készítése, a képzelet és a fantázia szárnyán. Aki rajzol, mindenki kap egy Zsuzsi jegyet.
  • „Hajtány titkai…” – a 136 éves Zsuzsi Erdei kisvasút felbecsülhetetlen történelmének egyik legszebb „pillanatait” jelenítjük meg a kíváncsi szemek előtt egy kiállítás keretében.
  • „Zsuzsingoló” azaz „Gondold újra!” – programnak is fordítható, hiszen környezettudatos kreatív foglalkozásokat fogunk a gyerekekkel karöltve kivitelezni.
  • Fa körhinta: 6X7 méteres helyigény
  • Elektromos terepjáró- és autó kisgyerekeknek
  • Zsuzsi-selfi: 4mX3m
 • Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület:
  • Játszósarok gyerekeknek. (játszható terepasztal, rajz, kifestő, kirakó, favonat, stb.) környezettudatos totó
  • “Én az Utas”: – Utasjogi tanácsadás és utazási és útvonal tervezési javaslatok, ötletek helyi, helyközi és nemzetközi utasoknak.
  • „Találd meg” kirakós: a környező parkban elrejtett, közlekedéssel kapcsolatos képeket ábrákat kell megtalálni, és a standnál elhelyezett kirakóból ki kell rakni.
  • 14:00 – Közlekedéstörténeti vetélkedő, kicsiknek és nagyoknak


Közreműködő partnereink:
 Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Debreceni Vagyonkezelő Zrt., Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság,   Debreceni Tankerületi Központ, DV Parking Kft., Inter Tan-ker Zrt.,  Zsuzsi Erdei Vasút Nonprofit Kft., Nimendee Kft., DERKE,

DKV