Debrecen Hotels

Játék a fénnyel

  2021 dec 28 / #debrecen
Google ads
Google ads

Legtöbben úgy képzeljük el álmaink otthonát, ami tágas, kényelmes és világos. A fény beáramlása jó hatással van a hangulatunkra. Néha viszont éppen az esik jól, ha ki tudjuk zárni a világosságot, például egy forró nyári délelőtt vagy egy éjszakás műszak után.

Otthonunk akkor jól felszerelt, ha ezeket az alapvető igényeinket is biztosítani tudja. Ehhez viszont szükséges valamilyen árnyékolástechnikai megoldás. Az RS Ablak csapata több éve forgalmaz nyílászárókat, és kínál árnyékolástechnikára különböző lehetőségeket, így ebben a cikkben elsőkézből tudhatja meg, hogy pontosan milyen sötétítők léteznek ma a piacon.

Az ablakon kívül

Alapvetően két csoportra oszthatjuk a rolók típusait: külső és belső árnyékolókra. Először nézzük az ablakon kívülieket:

  • Redőny: a nagy klasszikus. Népszerűsége teljesen érthető, hiszen ha teljes sötétséget szeretnénk a lakásban elérni, semmi nem veszi fel vele a versenyt. Lehúzva védi a nyílászárót az időjárástól és a lakást a kinti hőmérséklettől. Lehet már kapni betörésvédelemmel felszerelt változatot és szúnyoghálós kivitelt is.
  • A tokozott vászonroló erős anyagból készül, így ez is tartós megoldás. Kurblival vagy motorral lehet leengedni vagy éppen felhúzni. Az anyag aljába varrt súlycső adja a feszességét.
  • Napellenzők közül lehet választani könyökkaros vagy tokozott változat közül. A tokozott változat annyiban más, hogy összecsukott állapotban egy kazettába kerül a textil, ami így védve lesz kosztól, esőtől, napfénytől. Esztétikus és elképesztően masszív az acélszerkezetű könyökkaroknak köszönhetően.

A nyílászáró cseréjekor az árnyékolástechnikát is érdemes felszereltetni. Keresse bátran az RS Ablak szakértői csapatát, akik a forgalmazástól a beszerelésig mindent tudnak a műanyag nyílászárókról. 

Belső védelem a napfény ellen

A roletta kiválóan helyettesíti a függönyt, kellőképpen sötétít, ha arra van szükség. Egyszerű szerkezet, felhúzáskor egy tengelyre csévéli fel az anyagot. Könnyen igazítható a lakás stílusához, mert számtalan szín és textil közül választhatja ki a legszimpatikusabbat.

Egyedi és divatos a sávroló, ami tulajdonképpen nem is egy, hanem két anyag egymás mögött, párhuzamosan. Az anyagon átlátszó és nem átlátszó sávok váltják egymást, és a két textil mozgatásával tudjuk az árnyékolás mértékét szabályozni.

A természetesség kedvelői gyakran választják a bambuszrolót ajtóra vagy ablakra. A növény rései közt áthatoló fény miatt teljes sötétséget nem tud biztosítani, és hőszigetelésre sem megfelelő. De nem enged belátást a kíváncsi szemeknek, és hangulatos.

A római roló függöny anyagból készül, így minden stílusú lakásnak tökéletes árnyékolója lehet. Függőlegesen mozgatható kézi erővel vagy motoros szerkezettel. Tokozott kivitelben is kérhető. 

A rolók, roletták, redőnyök világában el kell kicsit mélyülni, hogy megtalálja az ideális megoldást. A kínálat széles, ezért bőven elég, ha az alapokkal tisztában van, a helyszíni szemle alkalmával a szakemberrel még tud konzultálni az elképzeléseiről.