Debrecen Hotels

Járdalapokat kapnak a debreceniek

  2018 Már 24 / #debrecen
Google ads
Google ads

Közfoglalkoztatás keretében, debreceni lakossági igényre beton járdalapok gyártásáról tartott sajtótájékoztatót Széles Diána, a város alpolgármestere és Pósán László országgyűlési képviselő 2018. március 23-án.

Debrecenben közfoglalkoztatási tevékenység keretében gyártanak beton járdalapokat a lakókörnyezet, a közterületek szépítésére. Ezzel az értékteremtő munkával a közfoglalkoztatottak jelentős segítséget nyújtanak a városüzemeltetéshez.

A Dehusz Nonprofit Kft. idén összesen 550 közfoglalkoztatottnak ad majd munkát. A létszám feltöltése zajlik, a jelenlegi létszám körülbelül 350 fő. A járdalapok készítését 10 fő végzi. A Dehusz 2017-ben kezdte el a járdalapok gyártását, s akkor összesen 7000 darabot készítettek, figyelembe véve a város 2015-ös és 2016-os ilyen jellegű igényeit. Jelenleg több ezer, 40×40 centiméteres, 5 centiméter vastag beton járdalapot tárolnak a Dehusz Galamb utcai telephelyén.

A járdalapokra való lakossági igények felmérése egyébként az önkormányzatnál már évek óta folyamatos. Az igényeket egész évben, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályán, formanyomtatvány – amely elektronikusan is letölthető – kitöltésével lehet jelezni, illetve az önkormányzati képviselők is segítséget nyújtanak az igényléshez. Az igénylés feltétele, hogy a járdát Debrecen közigazgatási területén lévő saját ingatlannal határos közterületen kell kiépíteni úgy, hogy a járda minimum 80 centiméter (2 sor) szélességű legyen. Egy négyzetméternyi felület takarásához 2 sorban lerakott járda esetén 5 db, 3 soros járda esetén 8 db járdalap szükséges. A járdalapok gyalogos- és gépjárműbejárók kialakítására nem vehetők igénybe, kizárólag közterületi járda építése, felújítása céljából használhatók fel. A járdalapok lerakásához szükséges ágyazóhomokot szintén az önkormányzat biztosítja és a Dehusz Kft. szállítja ki.

Az önkormányzat az elkövetkező időszakban összesen 4000 db, közfoglalkoztatottak által gyártott beton járdalapot tud a lakosoknak felajánlani. A 4000 db járdalap mellett marad a város által korábban megrendelt munkákra is (például a Kassai úti egyetemi campus melletti járdájának már megkezdett, de az időjárás miatt felfüggesztett cseréjére). Amennyiben a jövő héttől az időjárás engedi, a közmunkaprogram keretében folytatják a járdalapok gyártását.

Fotó: Kiss Annamarie