Debrecen Hotels

Itt a Noligarcha alkalmazás, amellyel megtudhatjuk, melyik NER-lovagot gazdagítottuk a pénzünkkel

  2019 máj 28 / #debrecen
Google ads
Google ads

Egy olyan appot készített a Momentum, amelyen mindenki megnézheti, NER-közeli cégtől vásárol-e. Az új lehetőségr a Google Playben és az AppStore-ban is megtalálható.

Az alkalmazást háromféleképpen használhatjuk:

  • rá lehet keresni egy konkrét termék vagy szolgáltatás nevére,
  • vonalkód-leolvasót használva lehet megnézni, NER-közeli vállalattól származik-e egy termék,
  • a nem vonalkódos termékek közül (mint például az éttermek, szállodák) pedig térképen jelölték be, mi a NER-közeli – írja a hvg.hu

Az alkalmazás készítői a nyilvánosan is elérhető céges adatok alapján dolgoztak, és három kategória alapján kerülhettek be érdekeltségek az adatbázisba.

Az elsőbe fideszes közszereplők és közvetlen hozzátartozóik tulajdonában álló cégeket soroltak be. Ugyancsak bekerülhetnek az adatbázisba azok a cégek, amelyek közhiteles nyilvántartás alapján igazolhatóan köthetők Mészáros Lőrinc vagy Tiborcz István cégbirodalmához és közbeszerzésekből kiemelten részesülnek. A harmadik kategória lehet jogilag a legcsúszósabb talaj: feltesznek a listára olyan cégeket is, amelyek esetében a Momentum megfogalmazása szerint „egyértelműen kimutatható közpénzek vagy uniós források túlárazott vagy szabálytalan felhasználása”.

Igyekeztek mindent visszavezetni a tulajdonosi struktúra alapján a végső tulajdonosig, és azt ígérik: akkor fog csak felkerülni egy cég a listára, ha egyértelműen egy politikushoz vagy a politikusokkal sokat üzletelőkhöz tudják kötni. Közülük is elsősorban azokkal foglalkoznának, ahol van korrupciós kockázat, tehát „ha egy képviselő testvére szabályosan üzemeltet trafikot, az nem fog bekerülni”

– -mondta a el a portál kérdésére  Hajnal Miklós a Momentum elnökségi tagja.