Debrecen Hotels

Immunológus: egyre agresszívebb koronavírus-mutációk jelenhetnek meg, újabb és újabb oltásokra lehet szükség

  2021 nov 20 / #debrecen
Google ads
Google ads

A maszk és a távolságtartás csökkenti a megfertőződés esélyét, és azt is, hogy a fertőzést továbbadjuk – mondta Kacskovics Imre immunológus, az ELTE természettudományi karának dékánja szombat reggel az M1-en.

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy az antitestek körülbelül 4-6 hónapig napig nyújtanak védelmet egy, a betegségen átesett vagy egy beoltott embernél, ezért szükség van a harmadik oltásra is.

Hozzátette: vannak olyan folyamatok is, amelyek a vakcina vagy a betegség hatására akár hosszú távon is biztosítják azt, hogy a szervezet képes legyen felismerni a koronavírust, illetve – igaz csak alacsony szinten – antitestek is termelődnek. Ugyanakkor ezekkel az a probléma, hogy túl lassan reagálnak egy esetleges fertőzésre – tette hozzá.

Kacskovics Imre szerint mivel a koronavírus a különböző mutációk révén egyre agresszívebb lesz, arra kell készülni, hogy újabb és újabb oltásokra is szükség lehet. Hangsúlyozta,

aki nem oltatja be magát az a halált vagy a maradandó sérülést kockáztatja. A jelenlegi ismeretek szerint százból két ember belehal a betegségbe, húsz pedig maradandó sérüléssel kerül ki a kórházból

– magyarázta a szakember.

Az oltás mellett kampányoló kollégáira utalva úgy fogalmazott, “mi mind ugyanazt mondjuk: legyenek szívesek a honfitársaim beoltatni magukat, ezzel tudják magukat és minket, a társadalmat és az ország működőképességét védeni”.